Dostupni linkovi

Realna socijaldemokratija u Teheranu


Izjavu predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika koju je objavio beogradski list “Kurir”, u kojoj kaže kako ga njegov sedamnaestogodišnji sin nakon posjete Sarajevu pita: «Tata, šta ima u Teheranu?», predstavnici političkih partija u BiH i nezavisni analitičari ocjenjuju kao predizbornu kampanju prvog čovjeka Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

U partiji, čiji je Dodik lider, kažu kako socijaldemokratija ne znači anacionalnost, te da su članovi ove stranke realni socijaldemokrati. Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže za naš radio kako je činjenica da je Sarajevo, kao glavni grad, neprimjereno etnički čist, jer je veliki broj Srba napustio grad pod uticajem Srpske demokratske stranke nakon rata, a mali broj se u posljednjih desetak godina vratio:

«Ovo što se koristi u političkoj, svakodnevnoj terminologiji - da u Sarajevu ima više Kineza nego Srba, ili da je Sarajevo kao Teheran, u nekom svakodnevnom političkom govoru je samo prizmeniji način objašnjavanja ove prve činjenice, koja je zaista za jednu državu koja je evropska nije normalna - da Sarajevo, glavni grad, bude potpuno etnički sterilan.»

Na naše pitanje da li i Dodikova izjava ujedno može značiti poruku građanima srpske nacionalnosti da se ne vraćaju u Sarajevo, Vasić odgovara:

«Ko je želio i mislio da se vrati, taj se vratio. Ko je mogao tamo da opstane tamo, opstao je. Više niko ne želi da se vrati u Sarajevo - to je činjenica.»

Poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Miloša Jovanovića pitali smo kako se on osjeća u Sarajevu, te njegovo mišljenje o Dodikovoj izjavi:

«Nisam imao ni problema, nisam imao ni provokacija. Ali imajući u vidu da vjerovatno je veliki broj Srba koji se nije vratio u Sarajevo i da ima onih koji su ostali i da imaju namjeru da se vrate, možda je i to jedan od razloga što je to rekao.»

Poslanik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH Mirsad Ćeman:

«Nešto što je razočaravajuće za sve one koji su mislili da Dodik predstavlja istinsku alternativu nacionalistima u RS-u, zapravo pokazalao se da je Dodik tek jedan od njih.»

Nezavisni poslanik u državnom parlamentu Tihomir Gligorić smatra da Sarajevo, kao glavni grad, nije obezbijedilo puni povratak:

«Mislim da i stranka na vlasti, Stranka demokratske akcije, je proširila taj svoj jedan uticaj i da ovlasti, koje ni u kom slučaju ne bi trebali da budu predmet političkog uticaja - pa čak, vjerujte, taj uticaj proširuju i na obdanište, na osnovnu školu i to je nevjerovatno. I neki dobronamjerni Bošnjaci su mi rekli da to nije bilo ni tokom rata u BiH.»

Delegat iz reda srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH Svetozar Pudarić:

«Ako je istina da je on to izjavio, onda je Milorad Dodik dokazao da je jedna obična, ordinarna budala i da nema granice koju on nije spreman preći da bi se dodvorio nacionalističkim glasovima u RS-u i ostvario svoj cilj izborni – a to je pobjeda. To dokazuje da taj čovjek niti je socijaldemokrata, niti vodi socijaldemokratsku stranku.»

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović smatra da sve partije u BiH, uprkos svojoj orijentaciji, vode iste kampanje kao nacionalne partije. To, prema njegovom mišljenju, nije dobro za politički ambijent u BiH u narednom periodu:

«Sve političke partije su, zapravo, trenutno nacionalne partije, bez obzira na svoj naziv - da li imaju prefiks u tituli, da li imaju prefiks nacionalnog ili ne.»

I dok svi naši sagovornici tvrde da se radi o predizbornoj kampanji lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u toj partiji tvrde suprotno. Kažu da nemaju razloga za to, jer na području Federacije za njih niko neće glasati, a glasače u Republici Srpskoj Sarajevo ne zanima.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG