Dostupni linkovi

Stavovi o broju opština nepromenjeni


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je posle sastanka sa glavnim međunarodnim pregovaračem Martijem Ahtisarijem da je kosovski pregovarački tim ostao pri svom ranijem stavu o formiranju novih opština sa srpskom većinom. Sejdiu je rekao da Priština nudi pet novih opština:

“Imali smo debatu koja je deo dosadašnjih pregovora u Beču. Mi smo preneli naš stav od ranije o broju novih opština koji je fiksni i za koji mi nemamo drugi stav.”

Kosovski predsednik nije mogao da odgovori da li je taj stav sličan Ahtisarijevom predlogu, već je naglasio da će se Priština maksimalno angažovati u cilju postizanja sporazuma u interesu svih građana Kosova.

Marti Ahtisari ni posle sastanka sa pregovaračkim timom nije davao izjave za medije. Posle razgovora sa Ahtisarijem, Pregovarački tim je održao poseban sastanak, nakon kojeg nije bilo izjava. Ovih dana kosovski mediji javljaju da u predlogu Kancelarije Ahtisarija o decentralizaciji, koji je dostavljen Prištini, nije konkretizovan broj novih srpskih opština već je ostavljena mogućnosti povećanja tog broja. Sve strane uključene u pregovore, kosovska, srpska, kao i međunarodna zajednica, imaju različite planove po pitanju novih opština, što je ključna tačka u pregovorima o budućem statusu Kosova. Albanci nude pet novih opština kao i proširenje pojedinih, Beograd traži 12 opština za Srbe, a ocenjuje se da će međunarodna zajednica težiti postizanju kompromisnog rešenja.

O pitanju decentralizacije Marti Ahtisari je razgovarao sa predstavnicima “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Nosilac te liste Oliver Ivanović ocenjuje da je uloga Ahtisarija da se prevaziđe razlika u stavovima između Beograda i Prištine. Srpska lista takođe ima svoj plan o formiranju novih opština:

“Mi smo taj plan dostavili pre tri meseca. Prvo smo ga dostavili Pregovaračkom timu Beograda, nakon mesec dana smo dostavili Ahtisariju i Kontakt grupi, sa kojima smo imali kontakte i mogu reći da smo naišli na veliko razumevanje za ono što smo mi predlozili. Mi nemamo velike razlike između našeg predloga i beogradskog tima samo su naši predlozi koncizniji, konstruktivniji, baziraju se na mišljenjima ljudi sa terena.”

Na Kosovu se smatra da je cilj Ahtisarijeve posete unapređenje pregovaračkog procesa, a posebno pitanja decentralizacije i prava manjina. Mnogi ocenjuju da će Ahtisari od kosovske strane zatraziti veću fleksibilnost u pregovorima o decentralizaciji. Specijalni izaslanik UN će u četvrtak posetiti Mitrovicu a u petak održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti rezultate svoje posete.

Inače pristalice Samoopredeljenja, bivšeg studentskog lidera Aljbina Kurtija, blokirale su prilaze Skupštini Kosova u vreme održavanja sastanka kosovskih lidera sa Ahtisarijem. Ova organizacija se protivi pregovorima sa Beogradom, a njen moto glasi “Ne pregovorima, samoopredeljenje".
XS
SM
MD
LG