Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Martti Ahtisaari sastao se jutros u Prištini s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, čime su i započeli njegovi razgovori s najvišim dužnosnicima pokrajine. U predloženim principima decentralizacije koje je Ahtisaari uputio objema stranama pominje se deset srpskih opština. No glavna je tema zapravo nadležnost, a ne broj opština.
Priština predlaže da u budućem sazivu kosovskog parlamenta predstavnici zajednica imaju garantiranih deset mjesta, umjesto dosadašnjih 20, izjavio je član kosovskog tima u pregovorima o zaštiti prava nacionalnih zajednica Fatmir Ljimaj. "To znači da smo isšli na podizanje kvaliteta, a smanjivanje kvantiteta", kazao je Ljimaj.
Izvori bliski kosovskoj delegaciji rekli su beogradskoj agenciji Beta da se glavnog pregovarača UN Martija Ahtisaarija nisu saglasili s tim prijedlogom, te da će to pitanje svakako biti jedna od ključnih tema razgovora sa samim specijalnim izaslanikom, koji je u trodnevnoj posjeti Kosovu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG