Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Ahitsari u Prištini - kosovski tim sačinio predloge

Gëzim BAXHAKU, Anamari REPIC

Po dolasku na Aerodrom Priština, Marti Ahtisari je pojasnio da je njegov dolazak u Prištinu deo unapred planiranih aktivnosti, odnosno deo njegovog radnog plana za avgust i septembar, koji je predstavio još na bečkim razgovorima o statusu Kosova. Odmah posle dolaska u Prištinu, Ahtisari se susreo sa predstavnicima svoje kancelarije, koji su ga informisali o razgovorima sa predstavnicima delegacije Kosova o pitanjima decentralizacije i prava manjinskih zajednica.

Istovremeno, pregovaračka ekipa Kosova, na čelu sa predsednikom Fatmirom Sejdiu, je drugi dan za redom zasedala i dogovarala stavove o pitanjima o kojima će sutra razgovarati sa Ahtisarijem. Portparol kosovske Pregovaračke ekipe Skender Hyseni je posle sastanka rekao da je Pregovaračka ekipa spremna za sastanak sa izaslanikom za status Kosova:

“Pregovaracka ekipa je danas zajedno sa strateškom političkom grupom još jednom prosla kroz pitanja za koja verujemo da će se otvoriti na sastanku sa Ahtisarijem i delegacija ima stavove o tome, maksimalno je pripremljena za sutrašnji sastanak sa Ahtisarijem.”

Iako kosovska strana smatra da je većina pitanja o vezi sa decentralizcijom i pravima manjina zaokružena, stručnjaci iz Ahtisarijeve ekipe smatraju da o nekim pitanjima i dalje ima potrebe da se razgovara. Kosovska strana očekuje da će u razgovorima sa Ahtisarijem mnoga pitanja razjasniti i postići napredak u rešavanju otvorenih pitanja.

* * *

Inače, politička grupa kosovskog Pregovaračkog tima predložila je niz mehanizama za zaštitu vitalnih interesa manjinskih zajednica. Zastupljenost u Skupštini i Vladi i uticaj na usvajanje zakona biće ustavom zagarantovani, čime će se regulisati pitanje prava manjina na Kosovu posle rešenja statusa. Pregovarački tim Prištine je ove predloge predstavio ekspertima Kancelarije međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija, a predstaviće ih i vlastima Srbije.

Interesi manjinskih zajednica u oblasti predstavljanja u institucijama Kosova biće zaštićeni ustavom. Politička grupa kosovskog Pregovaračkog tima predložila je mehanizme kojima se reguliše zastupljenost manjina u Skupštini i Vladi te njihov uticaj na odluke.

Član političke grupe Fatmir Ljimaj izjavio je da će, u okviru ustavnih garancija, kosovski Srbi imati 10 garantovanih mesta u Parlamentu i primeniće se princip dvostruke većine. To znači da, ako na parlamentarnim izborima predstavnici jedne manjinske zajednice osvoje pet mesta, oni će dobiti još pet, a u slučaju da osvoje više od deset mandata onda nema dodatnih garantovanih mesta. Za usvajanje određenih zakona biće neophodna većina glasova poslanika iz redova određene manjinske zajednice, a ustavom će se definisati na koje zakone mogu da utiču manjine. Kada je Vlada u pitanju, zastupljenost ostaje ista - sa tri ministarska mesta za manjine, s tim da se ubuduće predstavnici Srba tretiraju kao koalicioni partneri.

Fatmir Ljimaj je, posle sastanka sa ekpertima Kancelarije međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija, kojima su predati ovi predlozi, ocenio da razgovori o ovoj temi napreduju:

“Gradimo zajedničku kuću i u tome treba da učestvuju sve zajednice. Nije bitno ko daje i ko uzima, ideja je da formiramo funkcionalnu državu u službi svih građana.”

Ljimaj ističe da će mehanizam zaštite prava manjina biti garantovan novim Ustavom Kosova.

Pogledajte najnovije vesti dana

Šef Orbanovog kabineta: Mađarska nije dobila zahtev za izručenje Gruevskog

Nikola Gruevski sa Viktorom Orbanom, arhivska fotografija

Bivši makedonski premijer u bekstvu Nikola Gruevski iskazao je nameru da traži azil u predstavništvu Mađarske van Makedonije i Budimpešta nema ništa sa njegovim izlaskom iz zemlje, rečeno je iz mađarske Vlade u četvrtak.

Šef kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana Gergely Gulyas odbio je da kaže u kojoj je zemlji Gruevski zatražio azil i kojim putem je došao do Kancelarije za imigracije i azil u Budimpešti gde je predao dokumenta za azil i bio saslušan.

Gulyas je rekao da Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev iz Skoplja za izručenje Gruevskog, dodajući da će se Budimpešta ponašati "u skladu sa zakonom" ako se to desi, prenosi Rojters.

Strazbur: Hapšenje Navaljnog u Rusiji političko

Aleksej Navaljni i njegov brat Oleg u Strazburu

Ponovno hapšenje i lišavanje slobode lidera opozicije Aleksej Navaljnija bili su politički motivisani čime su prekršena njegova ljudska prava, odlučio je u četvrtak Evropski vrhovni sud za ljudska prava u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava objavio je da je Navaljni hapšen sedam puta između 2012. i 2014. godine i da su najmanje dva od tih hapšenja imala za nameru suzbijanje političkog pluralizma, javlja Rojters.

Dva ministra podnela ostavke zbog sporazuma o Brexitu

Domink Rab

Britanski ministar za Brexit Dominik Rab i ministarka za rad i penziju Ester Mekvej napustili su vladu premijerke Tereze Mej zbog sporazuma o Brexitu dogovorenog između Londona i Brisela.

"Dogovor koji ste juče stavili pred kabinet ne poštuje rezultat referenduma", napisala je Mekvej u pismu.

Nešto ranije Rab je podneo ostavku uz objašnjenje da se ne slaže sa uslovima iz nacrta sporazuma o razlazu EU i Londona.

"Danas sam podneo ostavku na položaj britanskog ministra. Ne mogu mirne savesti podržati predložene uslove našeg sporazuma sa EU", napisao je Rab na Tviteru.

On je priložio i pismo premijerki Terezi Mej, u kojem detaljno obrazlaže razloge ostavke.

Rab je naveo da veruje da predloženi režim za Severnu Irsku predstavlja "veoma realnu pretnju po integritet Ujedinjenog Kraljevstva". Kao drugi razlog, on precizira da ne može da prihvati da EU dobije vremenski neograničeno pravo veta na istupanje Britanije iz carinske unije. Rab je ocenio da predloženo rešenje predstavlja "hibrid carinske unije EU i obaveza iz jednistvenog tržišta" i da "nijedna demokratska država nikada nije potpisala takve obaveze".

Posle godinu i po dana pregovora s EU, vlada britanske premijerke Tereze Mej juče je usvojila nacrt sporazuma o Brexitu koji daje obrise budućih odnosa dve strane.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je najavio finalizaciju sporazuma o Brexitu na vanrednom samitu Evorpske unije (EU) 25. novembra.

Todorić može na slobodu uz milijun eura jamčevine

Ivica Todorić

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zaključilo je da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna (milijun eura).

Izvanraspravno vijeće preinačilo je odluku suca istrage i to u dijelu koji se odnosi na jamstvo. Izvanraspravno vijeće smatra da se i jamstvom, uz odgovarajuće mjere opreza, može polučiti ista svrha kao i istražnim zatvorom", kazao je medijima u četvrtak glasnogovornik Županijskog suda, sudac Krešimir Devčić. Izvanraspravno vijeće je o tome raspravljalo u srijedu i najavilo da će odluka biti objavljena naknadno.

Pojasnio je da je uz iznos od 7,5 milijuna kuna koje bi Todorić u gotovini trebao položiti na račun suda kako bi izbjegao daljnji istražni zatvor određene i mjere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

Todorićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković su po Todorićevom izručenju u Hrvatsku i smještanju u istražni zatvor u Remetincu ponudili jamčevinu od 118.000 engleskih funti (oko milijun kuna) , koliki je bio iznos jamčevine koju je Todorić dao dok se u Velikoj Britaniji borio protiv izručenja Hrvatskoj, međutim sud je to odbio. „Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas", kazali su nakon ročišta Sloković i Prodanović dodavši kako su ponudili milijun kuna jamčevine.

U srijedu je odvjetnica Sloković, nakon što je sud odbio ponuđenu jamčevinu od milijun kuna, kazala kako novca nemaju, ali damogu ponuditi nekretnine. „S nekretninama imamo podređeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda", kazala je odvjetnica. Naime, Todoriću je blokirana imovina u Hrvatskoj i više drugih europskih zemalja.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Druga istraga je naknadno otvorena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru, ali ovo izručenje ne odnosi se i na tu istragu.

Tusk: Finalizacija sporazuma o Brexitu 25. novembra

Pregovarač za Brexit Mišel Barnije predaje Donaldu Tusku draft sporazuma

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je najavio finalizaciju sporazuma o Brexitu na vanrednom samitu Evorpske unije (EU) 25. novembra.

"Ako sve bude išlo dobro, održaće se vanredni samit radi finalizacije i formalizacije sporazuma o Brexitu", rekao je Tusk u Briselu. Kako je rekao, sastanak evropskih lidera trebalo bi da počne u nedelju, 25. novembra u 09.30 (08.30 GMT).

Posle godinu i po dana pregovora s EU, vlada britanske premijerke Tereze Mej juče je usvojila nacrt sporazuma o Brexitu koji daje obrise budućih odnosa dve strane.

Glavni pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije izjavio je sinoć da nacrt sporazuma o razlazu koji je usvojila britanska Vlada predstavlja odlučujući korak u pregovorima Velike Britanije i EU.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG