Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahitsari u Prištini - kosovski tim sačinio predloge


Gëzim BAXHAKU, Anamari REPIC

Po dolasku na Aerodrom Priština, Marti Ahtisari je pojasnio da je njegov dolazak u Prištinu deo unapred planiranih aktivnosti, odnosno deo njegovog radnog plana za avgust i septembar, koji je predstavio još na bečkim razgovorima o statusu Kosova. Odmah posle dolaska u Prištinu, Ahtisari se susreo sa predstavnicima svoje kancelarije, koji su ga informisali o razgovorima sa predstavnicima delegacije Kosova o pitanjima decentralizacije i prava manjinskih zajednica.

Istovremeno, pregovaračka ekipa Kosova, na čelu sa predsednikom Fatmirom Sejdiu, je drugi dan za redom zasedala i dogovarala stavove o pitanjima o kojima će sutra razgovarati sa Ahtisarijem. Portparol kosovske Pregovaračke ekipe Skender Hyseni je posle sastanka rekao da je Pregovaračka ekipa spremna za sastanak sa izaslanikom za status Kosova:

“Pregovaracka ekipa je danas zajedno sa strateškom političkom grupom još jednom prosla kroz pitanja za koja verujemo da će se otvoriti na sastanku sa Ahtisarijem i delegacija ima stavove o tome, maksimalno je pripremljena za sutrašnji sastanak sa Ahtisarijem.”

Iako kosovska strana smatra da je većina pitanja o vezi sa decentralizcijom i pravima manjina zaokružena, stručnjaci iz Ahtisarijeve ekipe smatraju da o nekim pitanjima i dalje ima potrebe da se razgovara. Kosovska strana očekuje da će u razgovorima sa Ahtisarijem mnoga pitanja razjasniti i postići napredak u rešavanju otvorenih pitanja.

* * *

Inače, politička grupa kosovskog Pregovaračkog tima predložila je niz mehanizama za zaštitu vitalnih interesa manjinskih zajednica. Zastupljenost u Skupštini i Vladi i uticaj na usvajanje zakona biće ustavom zagarantovani, čime će se regulisati pitanje prava manjina na Kosovu posle rešenja statusa. Pregovarački tim Prištine je ove predloge predstavio ekspertima Kancelarije međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija, a predstaviće ih i vlastima Srbije.

Interesi manjinskih zajednica u oblasti predstavljanja u institucijama Kosova biće zaštićeni ustavom. Politička grupa kosovskog Pregovaračkog tima predložila je mehanizme kojima se reguliše zastupljenost manjina u Skupštini i Vladi te njihov uticaj na odluke.

Član političke grupe Fatmir Ljimaj izjavio je da će, u okviru ustavnih garancija, kosovski Srbi imati 10 garantovanih mesta u Parlamentu i primeniće se princip dvostruke većine. To znači da, ako na parlamentarnim izborima predstavnici jedne manjinske zajednice osvoje pet mesta, oni će dobiti još pet, a u slučaju da osvoje više od deset mandata onda nema dodatnih garantovanih mesta. Za usvajanje određenih zakona biće neophodna većina glasova poslanika iz redova određene manjinske zajednice, a ustavom će se definisati na koje zakone mogu da utiču manjine. Kada je Vlada u pitanju, zastupljenost ostaje ista - sa tri ministarska mesta za manjine, s tim da se ubuduće predstavnici Srba tretiraju kao koalicioni partneri.

Fatmir Ljimaj je, posle sastanka sa ekpertima Kancelarije međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija, kojima su predati ovi predlozi, ocenio da razgovori o ovoj temi napreduju:

“Gradimo zajedničku kuću i u tome treba da učestvuju sve zajednice. Nije bitno ko daje i ko uzima, ideja je da formiramo funkcionalnu državu u službi svih građana.”

Ljimaj ističe da će mehanizam zaštite prava manjina biti garantovan novim Ustavom Kosova.
XS
SM
MD
LG