Dostupni linkovi

Tu je sve manje Hrvata


Nakon razgovora sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, ministar Kebo je izrazio zabrinutost što u RS-u, pa i u Federaciji BiH ima sve manje Hrvata:

«Konstatovali smo da BiH ima šansu da opstane, ali ona može opstati ne silom prava, ni pravde, nego slobodnom voljom sva tri naroda da nađu ona rješenja koja će omogućiti da nikome ne bude tijesno u BiH i konstatovali smo da postoji kritična masa političara i građana koji žele BiH kao građansku, sekularnu, pravnu, evropsku državu u kojoj mogu vidjeti prosperitet i sreću za našu djecu.»

Biskup Komarica ponovio je više puta izrečen stav da je situacija katastrofalna kada su u pitanju katolici u RS-u, kojih je prije rata bilo oko 220.000, a sada samo 12.500:

«Nemaju ovdje još ni političke potpore, nemaju ni ekonomske pomoći i nemaju mnogi mogućnosti, kako smo danas zajednički ustanovili, za održiv ostanak.»

On je zbog toga pozvao sve političare i predstavnike međunarodne zajednice da se odlučnije angažuju za prava katolika u BiH.

I sa banjalučkim muftijom Edhemom Čandžićem, ministar Kebo je razgovaraio o održivom povratku ali, kako saznajemo, nije mogao obećati pomoć Savjeta ministara oko obnove Ferhat-pašine džamije.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG