Dostupni linkovi

BERLIN


Centar "Simon Vizental" zatrazzio je danas od dobitnika Nobelove nagrade za knjizzevnost Gintera Grasa (Guenter Grass) da razjasni navode da je pripadao Hitlerovim SS jedinicima i da se omoguchi istraga.
Gras je nedavno priznao da je pred kraj Drugog svetskog rata bio pripadnik Vafen SS jedinica.
"Smatramo da ima neverovatno velikih nejasnocha. Njegovo objassnjenje je izazvalo visse dvosmislenosti nego razjassnjenja", izjavio je direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, Efraim Zurof (Zuroff).
Zurof je rekao da je centar uputio pismo Grasu u kojem trazzi da navede detalje svojih duzznosti u tim jedinicima.
Vafen SS je bila jedna od najozloglassenijih nacisticckih jedinica, u koju se na poccetku rata ulazilo dobrovoljno, ali je kasnije vechina pripadnika bila regrutovana.
Gras (78) je izjavio da je bio regrutovan 1944. u Vafen SS jedinicu za protivvazdussnu odbranu ali da nije ispalio nijedan metak. On je 1946. zarobljen, a kasnije je postao jedan od velikih pristalica pacifizma, trazzecci od Nemaca da se suocce sa svojom nacisticckom prosslosschu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG