Dostupni linkovi

HAG


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je danas izjavila da Vlada Srbije i dalje odbija uhapsiti Ratka Mladića i Zdravka Tolimira, oficire srpskih snaga u Bosni i Hercegovini optužene za zločine počinjene 1995. nad Bošnjacima Srebrenice.
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je na početku procesa do sada najvećem broju optuženih– sedmorici nekadašnjih visoko rangiranih oficira srpskih snaga u Bosni - kazala kako je "Vlada Srbije u potpunosti sposobna uhapsiti optužene koji nedostaju, ali da to odbija ućiniti". Zbog toga je, rekla je Carla del Ponte, proces optuženima Mladiću i Tolimiru morao biti izdvojen od procesa ostatku grupe što je, kako je rekla, "neoprostivo".
U procesu za genocid počinjen u Srebrenici optuženi su Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, i Ljubomir Borovčanin. Milan Gvero i Radivoje Miletić su optuženi za zločine protiv čovječnosti.
Sva sedmorica su izjavila da se ne osjećaju krivima.
Tužitelj u ovom procesu Peter McCloskey je u uvodnom izlaganju kazao da će pokušati dokazati da je genocid u Srebrenici bio dio plana srpskog vodjstva u Bosni da etnički očisti dio zemlje od svih koji nisu Srbi.
XS
SM
MD
LG