Dostupni linkovi

Epidemija meningitisa - 400 obolelih


Od 1. jula do kraja prošle nedelje na Kosovu je, prema podacima Nacionalnog instituta javnog zdravlja, više od 400 oboljelih od meningitisa seroza. Direktor Instituta Iljir Begoli kaže da je situacija pod kontrolom i da to nije prvi put da je Kosovo suočeno sa epidemijom meningitisa:

“2000. godine zabeleženo je 635 slučajeva meningitisa, 2001. bilo ih je 509, 2002. godine – 476 slučajeva, 2003.godine 350, 2004. - 308, a 2005. godine 298 slučajeva.”

Kosovo ima dovoljno stručnih kapaciteta, opreme i lekova za zbrinjavanje svih obolelih, kaže Begolli. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je najčešći uzročnik meningitisa - neispravna voda za piće. Prema podacima Nacionalnog institute javnog zdravlja, samo 40 odsto građana Kosova koristi čistu vodu iz vodovoda:

"Drugi deo se snabdeva iz dosta sumnjivih izvora, kod kojih smo povremenim kontrolama konstatovali visoku fekalnu kontaminaciju."

Direktor Instituta je istakao da je problem i značajan broj privatnih bazena koji su izgrađeni na Kosovu, pošto većina radi bez dozovole i bez potrebne opreme za prečišćavanje vode, što je, u vreme kada su oni prepuni, još jedan od mogućih izvora zaraze. Pre i nakon proglašenja epidemije meningitisa, u Institutu je uvedeno vanredno dežurstvo i svih šest regionalnih instituta za zdravstvenu zaštitu, koji su ogranci Nacionalnog instituta, preduzimaju sve mere zajedno sa domovima zdravlja kako bi se sprečilo njeno širenje. Begoli je istakao da se očekuje da će se broj bolesnika smanjivati sa dolaskom hladnijih, jesenjih temperatura.

Među najpogođenijim opštinama je Vučitrn, gde je do sada registrovano 50 slučajeva meningitisa. I direktor Direkcije za zdravstvo u opštini Vučitrn Hamit Džaferi kazao je da je, prema analizama koje su oni sproveli, najčešćhi uzročnik bolesti u ovoj opštini - neispravna voda za piće:

“Pod brojem jedan kod nas je voda u ruralnim sredinama, u bunarima i nekoliko bazena.”

Džaferi je rekao da je situacija pod kontrolom i da, zajedno sa Glavnim centrom za porodičnu medicinu u Vučitrnu i Regionalnim institutom za zaštitu zdravlja u Mitrovici, redovno prate stanje na terenu. Svaki sumnjiv slučaj upućuje se na Infektivno odeljenje Regionalne bolnice u Mitrovici ili po potrebi na Infektivnu kliniku Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Kosovsko Ministarstvo zdravlja je prošle nedelje proglasilo epidemiju meningitisa, lakšeg oblika koji se leči antipireticima, analgeticima i po potrebi infuzijama.
XS
SM
MD
LG