Dostupni linkovi

Procena o hapšenju dovoljna Briselu?


Zvaničnici u Beogradu uvereni su da će uskoro, na osnovu dokaza o pomaku u potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem, nastaviti pregovore sa Evropskom unijom. Na drugoj strani predstavnici međunarodne zajednice misle da je još uvek rano deliti optimizam u nastavak pregovora u septembru.

U istom danu kada su beogradski mediji preneli izjavu predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića da će srpske vlasti do polovine septembra pružiti konkretne dokaze da je napravljen pomak u potragama za Ratkom Mladićem, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte još jednom je optužila Beograd da ne želi da uhapsi Mladića. Vlada Srbije u potpunosti je sposobna da uhapsi Ratka Mladića i Zdravka Tolimira, optužene za genocid nad srebreničkim Bošnjacima 1995. godine, ali do sada jednostavno to odbija da učini, rekla je tužiteljka del Ponte u uvodnoj reči na suđenju optuženima za zločine u Srebrenici.

Portparol haškog tužilaštva Anton Nikiforov je, međutim, pojasnio da se ta tvrdnja Karle del Ponte ne odnosi na sadašnje aktivnosti Vlade Srbije na hapšenju Mladića. Tužiteljka je htela da naglasi da je to hronološki tako, da da ocenu da Vlada Srbije do sada nije želela da ih uhapsi. To stoji, ali nije vezano za Akcioni plan, rekao je Nikiforov.

Rasim Ljajić kaže da Beograd mora da u narednih mesec dana učini dodatni napor da Tribunalu pruži operativne dokaze koji govore o napretku istraga na lociranju Mladića. Na osnovu toga daćemo i procenu kada bi Mladić mogao da se nađe u Hagu, kaže Ljajić. I sve to bi po njemu bilo dovoljno za nastavak pregovora sa EU.

U premijerovoj Demokratskoj stranci Srbije, i pored izjava Karle del Ponte, ponavljaju da je Srbija spremna da preduzme sve kako bi haški optuženici bili locirani i izručeni Haškom tribunalu. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:

„Mi smo u DSS-u uvereni da će istog trenutka kada budu locirani na teritoriji Republike Srbije i Ratko Mladić i svi oni drugi koji su na optužnici Haškog tribunala, biti izručeni Haškom tribunalu. I to je jedini odgovor. Znači Srbija zaista preduzima sve u ovom trenutku što je u njenoj moći i upravo taj Akcioni plan jeste tako sačinjen da da rezultate. Ja zaista ne bih polemisao sa gospođom Karlom del Ponte.“

Mada još uvek nema preciznih najava kada bi zvaničnici Evropske unije mogli da daju prve procene o sprovođenju Akcionog plana Vlade Srbije za saradnju sa Tribunalom, i Tanja Miščević, direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje EU kaže da postoje neki nagoveštaji da bi Srbija mogla da dobije pozitivan signal za nastavak pregovora već tokom sledećeg meseca:

„Mogli ste primetiti u poslednjih nekoliko dana vrlo pozitivne izjave o sprovođenju Akcionog plana od zvaničnika Srbije, ali i sa druge strane pozitivne izjave predstavnika Haškog tribunala. Tako da se i ja nadam da ćemo vrlo brzo imati jedan zvanični pozitivni stav Tribunala na osnovu koga će Komisija moći da kaže da postoji mogućnost nastavka pregovora.“

Za razliku od zvaničnika Srbije, u Haškom tribunalu kažu da je primena Akcionog plana tek započela i da je rano govoriti o pozitivnim rezultatima. Anton Nikiforov, portparol Tužilaštva:

„Ta sredina septembra koja se spominje, to je još jedan regularni sastanak ministara i zvaničnika EU, i koliko sam ja razumeo, gospodin Ljajić to kaže upravo zbog toga, dakle da do sredine oktobra moraju ispuniti obaveze. Što se tiče nas, mi ćemo dati našu ocenu saradnje onda kada nas EU za to zamoli.“

Ni ministar spoljnih poslova Slovačke, koji boravi u Beogradu, nije mogao da potvrdi da li će pregovori EU sa Beogradom biti nastavljeni u septembru. Jan Kubiš kaže da mnogo toga doprinosi rešavanju problema prekida pregovora Beograda i Brisela, poput Akcionog plana i Plana plus Vlade Srbije, kao i posete predstavnika Haškog tribunala Srbiji:

„Sve to svedoči da ne samo Srbija, već i međunarodna zajednica pokušavaju da pronađu načine da se ponovo otvore vrata, iako ne tvrdim da se ta vrata upravo sada otvaraju.“

Međutim, i ukoliko Brisel da zeleno svetlo za nastavak pregovora i bez izručenja Mladića Hagu, uz dokaze da se na tome radi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji ne može biti zaključen sve dok Mladić ne bude u pritvoru Haškog tribunala.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG