Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HAG


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) je danas izjavila da Vlada Srbije i dalje odbija da uhapsi Ratka Mladića i Zdravka Tolimira, oficira srpskih snaga u Bosni i Hercegovini optužene za genocid počinjen 1995. nad Bošnjacima iz područja Srebrenice.
"Vlada Srbije u potpunosti sposobna da uhapsi te optužene, ali do sada jednostavno to odbija da učini", rekla je tužiteljka del Ponte u uvodnoj reči na suđenju sedmorici nekada visoko rangiranih oficira i policajaca srpskih snaga u Bosni optuženih za zločine počinjene u Srebrenici.
U procesu čiji je glavni pretres danas počeo optuženi su za genocid počinjen ubistvom više od 8.000 ljudi u Srebrenici Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, i Ljubomir Borovčanin. Milan Gvero i Radivoje Miletić su optuženi za zločine protiv čovečnosti.
Tužilac u procesu Piter Mekloski (Peter McCloskey) je rekao da će pokušati da dokaže da je genocid u Srebrenici bio deo plana srpskog vođstva u Bosni da etnički očisti deo zemlje od svih koji nisu Srbi.
XS
SM
MD
LG