Dostupni linkovi

NJUJORK/TEHERAN


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan pozvao je Iran da prihvati podsticajnih mera medjunarodne zajednice u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa. On je apelovao na vlasti u Teheranu da iskoriste 'istorijsku priliku' da pregovorima dodje do trajnijeg ressenja.
Iran je danas saopsstio da neche neche prekinuti program obogachivanja uranijuma, ssto su od vlasti u Teheranu u junu zatrazzile pet stalnih cclanica Saveta bezbednosti i Nemaccka.
Vlasti u Teheranu su saopsstile da cce do utorka dostaviti svoj konaccni odgovor. Iranski ministar spoljnih poslova Manusser Motaki izjavio je u sredu da je Iran bio spreman da pregovara sa Zapadom o suspenziji nuklearnog programa, ali da che pokussati da objasni da bi prekid tog procesa bio "nelogiccan".
Savet bezbednosti UN usvojio je prosslog meseca rezoluciju kojom se Iran poziva da suspenduje proces obogachivanja uranijuma, a vlastima u Teheranu dat je rok do 31. avgusta da odgovore. Ukoliko Iran ne prihvati predlog UN biche suoccen sa ekonomskim i diplomatskim sankcijama.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG