Dostupni linkovi

TEHERAN


Iran je danas testirao raketu zemlja-zemlja kratkog dometa samo dan nakon ssto je pokrenuta velika vojna vezzba u toj zemlji, prenela je iranska drzzavna televizija. Raketa ima domet izmedju 80 i 250 kilometra i testirana je u pustinji
Kassan, oko 250 kilometra jugoistoccno od Teherana, i iranske je proizvodnje, navodi se u izvesstaju.
Iran je saopsstio da je pokrenuo vojnu vezzbu velikih razmera kako bi predstavio novu odbrambenu doktrinu.
Vlasti u Iranu zabrinute su zbog americckog vojnog prisustva u regionu, u susednom Iraku i Avganistanu, a Izrael se takodje smatra za vojnu pretnju.
SAD i zapadne drzzave optuzzile su Iran da razvija atomsko naoruzanje, dok vlasti u Teheranu uporno tvrde da je recc o programu namenjenom iskljuccivo u mirnodopske svrhe.
Iranska vojska vech poseduje rakete tipa SSahab-3 koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu. To je neka vrsta balisticcke rakete koja ima domet vechi od 2.000 kilometra. S tim dometom Iran mozze da gadja Izrael i americcke trupe na Bliskom istoku.
Prema iranskim vlastima, posle decenija kupovine oruzzja od drugih drzzava, Iran je od 1992. godine u stanju da sam proizvodi tenkove, liccno naoruzzanje, rakete i borbene avione. Poccetkom 2005. u Iranu je objavljeno da je poccela proizvodnja torpeda.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG