Dostupni linkovi

Zatražena ocjena ustavnosti dijela izbornih pravila


Zlatko Vujović, direktor Centra za monitoring izbora, najavljujući obraćanje Ustavnom sudu, kaže da ovakvo rješenje ne postoji nigdje u razvijenim demokratijama, a da se može naći samo u diktatorskim režimima kada se želi spriječiti promjena vlasti spriječavanjem opozicije da proglasi pobjedu, ali da je u ovom slučaju rješenje usvojeno upravo na predlog opozicije, odnosno Socijalističke narodne partije:

„Žalosno je da se postigao konsenzus da se zabrani medijima objavljivanje informacija. CEMI je pokrenuo danas pred Ustavnim sudom zahtjev za ocjenu ustavnosti pomenutoga člana izbornog zakona.“

Zabrana objavljivanja izbornih rezultata prije ponoći apsurdna je i predstavlja atak na slobodu informisanja i rješenje koje je u suprotnosti sa obavezom medija na tačno i pravoremeno informisanje - zajednička je ocjena predstavnika crnogorske medijske zajednice. Izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović je za naš program ocjenio da je rješenje o tročasovnoj zabrani objavljivanja izbornih rezultata nakon okončanja izbora koje je sadržano o Zakonu o izboru poslanika i odbornika usvojen krajem jula u potpunom neskladu za evropskim i svjetskim standardima:

„Mislim da je ovakva odluka parlamenta prilično apsurdna i da ne koristi nikome, osim što će građani biti uskraćeni za informacije, a poznato je da su organizacije kao CEMI i CDT-e gotovo redovno sat ili sat i po poslije zatvaranja glasačkih mjesta sa svojim projektovanim rezultatima gotovo u procenat pogađali rezultate izbora.“

Glavni i odgovorni urednik Radija Antene M Darko Šuković smatra da pored činjenice da je rješenje o tročasovnom moratorijumu na objavljivanje izbornih rezultata bez zakonskog utemeljenja i da zadire u pravo na slobodno informisanje:

„Ne postoje razlozi za ovakve zabrane jer dosadašnje iskustvo govori da su nevladine organizacije koje su i do sad objavljivale nezvanične rezultate bile vrlo precizne, te da nikad nijesu napravili neku značajniju grešku. Meni se čini da je u cijeloj priči najvažnije da se tačno zna ko saopštava projekcije, dakle nezvanične rezultate izbora, a ko je taj ko objavljuje zvanične rezultate. Ova priča, ova mjera predostrožnosti po meni čak pomalo vrijeđa zdrav razum građana Crne Gore i pokazuje određenu dozu nepovjerenja u njihovu ne samo demokratsku zrelost, nego i intelektualne sposobnosti.“

Nejasno je kako su poslanici mogli da građanima uskrate tako važnu informaciju kao što su izborni rezultati, kaže Rajko Šebek, urednik informativnog programa IN Televizije, koji smatra da ovakvo rješenje predstavlja klasično kršenje Zakona o slobodi informisanja:

„Apsurd zakona ogleda se u tome što IN Televizija u noći izbora neće moći da objavi rezultate, dok će strani mediji i njihovi građani imati informaciju o Crnoj Gori prije samih građana. Svi ćemo znati rezultate, mislim i na medije, znaći i političari, ali će građani biti uskraćeni za tu informaciju. Ako se rezultati znaju pola sata nakon zatvaranja biračkih mjesta, a u javnosti nema informacije, možete zamisliti šta se sve može desiti u ta tri sata čekanja rezultata. Smatram da se ovdje ne radi samo o klasičnom kršenju slobode medija, već, ako se sagleda određeni politički trenutak u Crnoj Gori, onda ovdje možemo govoriti i o satima koji mogu biti opasni za društvo.“Petar Komnenić

Reakcije političkih partija na spornu odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika, zbog kojeg se Centar za monitoring žalio Ustavnom sudu, sasvim su različite.


Obrazlažući član Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno objavljivanje informacija o rezultatima izbora, Neven Gošović, visoki funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, na čiji je prijedlog ta odredba i usvojena, za naš radio kaže da nema razloga za nezadovoljstvo:

„Zakonski su rješenja takva da su organi za sprovođenje izbora jedino ovlašćeni da utvrđuju rezultate izbora, kako prijevremene tako i konačne rezultate glasanja. Činjenica je da partije pribavljaju rezultate glasanja sa biračkih mjesta i u određenom vremenskom periodu imaju te informacije. Međutim, od posebnog je značaja, prije svega da birački odbori na biračkim mjestima mogu nesmetano da obave svoj posao i utvrde rezultate glasanja, jer je krajnje neprimjereno da u vremenu dok još uvijek teče utvrđivanje rezultata glasanja, dakle neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta od strane pojedinih nevladinih organizacija daju se procjene rezultata tih izbora, što svakako ima i te kako negativne posljedice na ukupan rad, dalji rad tih biračkih odbora na utvrđivanje rezultata izbora“.

Portparol vladajuće Demokratske partije socijaolista Predrag Sekulić kaže da njegova stranka nije imala poseban stav o tom članu zakona, mada dodaje da lično misli da su slične zabrane nepotrebne:

„Što se tiče Demokratske partije socijalista moram da budem iskren da nijesmo imali neke posebne razloge ni za ni protiv. Lično mislim da ta odredba nije dobra iz prostog razloga što građani treba da saznaju kao što se to radi u svim demokratskim zemljama na vrijeme da saznaju podatke vezano za glasanje. Mislim da su prošla ona vremena moguće nestabilnosti, tako da je u ovom trenutku potpuno nebitno da li će se rezultati pojaviti pola sata nakon glasanja ili tri sata nakon zatvaranja birališta“.

RSE: Da li se može doći u jednu paradoksalnu situaciju da vi znate o čemu se radi, da počne slavlje, a da građani, to jest mediji ne smiju informisati građane zašto se uopšte slavi?

SEKULIĆ: Da budem iskren to se može desiti. Medijima je zabranjeno, međutim, sa druge strane nema posebne sankcije za ovu zabranu, tako da ona iako bude prekršena ne mislim da će biti posebnih sankcija za te medije.

U Srpskoj narodnoj stranci kažu da im je potpuno svejedno kada će konačni rezultati izbora biti objavljeni. Porparol SNS-a Dobrilo Dedeić:

„Nas interesuje da izborni rezultat bude korektan, da glasovi budu prebrojani na korektan način, a da li će neko raspolagati rezultatima u 22,30 uveče ili ih neće znati prije ponoći nama je svejedno. Veoma je bitno da izborni proces bude fer, makar u dijelu prebrojavanja glasova, jer nemamo iluzije da će on biti fer u onom dijelu koji se tiče medijske zastupljenosti pojedinih izbornih listi. Mislim da se radi konkretno o perifernoj stvari“.

Lider Liberalne partije Miodrag Živković kaže da ne shvata član Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim se medijima zabranjuje obavljivanje rezultata izbora tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta:

„Moram priznati da je u pitanju jedna paradoksalna situacija. Čak ako ne treba obajavljivati rezultate izbora onog trenutka kada se oni saznaju. Po nama, u Liberalnoj partiji, niko ne treba to zabraniti, jer ako se to zabrani onda dolazimo do jedne situacije da se u strankama mnogo prije znaju rezultati nego u javnosti. Ja sam za to da se rezultati znaju istog trenutka i u strankama i u javnosti, jer isto tako znam da smo posljednjih godina, koliko god smo mi na stranačkim računarima obrađivali izborne rezultate, uvijek smo kasnili iza agencija koje su to radile i nevladinih organizacija“.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG