Dostupni linkovi

Srbi u Hoči odbili susret sa premijerom


U okviru poseta i razgovora sa predstavnicima opština i naselja u kojima žive pripadnici manjinskih zajednica, premijer Kosova Agim Čeku je posetio opštinu Orahovac i tom se prilikom susreo sa zvanićnicima opštine. Odbijanje Srba u Velikoj Hoči da se sa njim sastanu, Čeku je objasnio situacijom u kojoj je srpska zajednica i manipulacijom koja se vrši:

«To me nije iznenadilo, to je ogledalo stanja u kojoj je danas srpska zajednica, koja je manipulisana, dirgovana. Ja sam ubeđen da obični građani žele da vide svog premijera, da čuju odgovore na pitanja koja ih interesuju.»

Čeku je dodao kako je srpska zajednica na Kosovu zbunjena, jer ima mnogo pitanja na koje, zbog uticaja iz Beograda, nemaju odgovora:

«Srpska zajednica ima mnogo briga, dok je najveća briga koji će biti njihov položaj posle statusa. Mi treba da sa njima komuniciramo, da ih posećujemo, da im objasnimo situaciju, da im objasnimo dileme koje oni mogu da imaju. Treba da im garantujemo da će nezavisnost Kosova biti i u njihovu korist, sigurno je da će biti u boljem položaju nego li danas, ili ranije. Mi treba da učinimo napore da oni imaju više poverenja u nas.»

Premijer Kosova je ocenio da je iz informacija koje je dobio jasno da je Orahovac učinio dosta na povratku raseljenih i posebno istakao činjenicu da u ovoj opštini veoma dugo nije bilo ekscesa na nacionalnoj osnovi. Premijer Čeku je posetio i selo Zočište, gde se za Srbe povratnike gradi oko četrdesetak kuća.
XS
SM
MD
LG