Dostupni linkovi

Napredak u stvaranju uslova za održivi povratak


Zamenik ministra lokalne uprave Aziz Ljilja je posebno pomenuo opštinu Klina, gde je najveći broj povratnika koji su se vratili i tu ostali, zatim opštinu Peć i druge opštine u ovom regionu. On smatra da neće biti teško ostvariti ove standarde:

«Kao dostignuća imamo nastavak izgradnje kuća koje su oštećene tokom martovskih događaja 2004. godine, zatim povratak raseljenih kao i završetak admnistrativne uredbe o pravilnoj raspodeli financijskih sredstava i druga admnistrativna pitanja saglasno 13 tačaka prioriteta koje je utvrdila Kontakt grupa.»

Prema izveštaju za juli mesec, na Kosovu se vratilo 306 raseljenih, među njima 53 su Srbi, 107 Romi, 123 Aškalije i Egipćani i drugi. Vlada Kosova je u okviru izrade plana za evropsko partnetrstvo, što je bio zahtev Evropske komisije, utvrdila da je ostvarivanje standarda deo tog plana. Istovremeno je Kontakt grupa u oceni koju je izvršila tokom ove nedelje konstatovala zaostajanje u ostvarivanju stanadarda koji se odnosi na saniranje šteta od martovskih nasilnih nemira 2004. godine.

Tehnička procena ostvarivanja standarda je, prema izjavama zvaničnika iz Vlade Kosova, pozitivna iako se očekuje da se se politička i tehnička procena ostvarivanja standarda izvršiti u oktobru i od nje će zavisiti dali je na Kosovu zaokružen proces ostvarivanja standarda i njihovo ostvarivanje kroz program evropskog partnerstva.
XS
SM
MD
LG