Dostupni linkovi

Cena rata bez pobednika


Srdan KUSOVAC, Heather MAHER, Reuters

Cena rata

Najmanje 1.267 ljudi je poginulo, oko 5.000 je ranjeno. Među žrtvama je 117 izraelskih, 35 libanskih i pet vojnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Ostalo su civili. Hezbolah je priznao pogibiju 80 ljudi. Izrael tvrdi da je ubio 530 Hezbolahovih boraca. Na libanskoj strani je 3.700 ranjenika, uglavnom civila, a na izraelskoj ranjeno je oko 1.000 civila i oko 450 vojnika. Izrael je objavio da je dejstvovao u Libanu po oko 7.000 meta. Izraelska mornarica je ispalila oko 2.500 projektila. Hezbolah je ispalio nešto manje od 4.000 raketa na sever Izraela. Izbeglo je ili prognano više od 900.000 Libanaca. 60.000 stranaca je evakuisano iz Libana na početku rata uglavnom na Kipar. 300.000 Izraelaca je izbeglo ili je evakuisano sa severa zemlje iz područja koja su na dometu projektila Hezbolaha.

Libanske vlasti su objavile krajem jula, otprilike na polovini rata, da šteta koju je pretrpela njihova zemlja iznosi oko 2.5 milijarde dolara. Nakon toga je, međutim, uništeno više infrastrukture nego u prvom delu rata na koji se proračun odnosi.
Libanska centralna banka je potrošila milijardu dolara strane efektive da bi stabilizovala bejrutsku berzu. Privredni rast će, prema procenama ekonomista, pasti sa 5-6% godišnje na nulu ili će biti čak negativan. Najteži udar pretrpeće turizam.
Izraelska centralna banka je procenila ratnu štetu, uključujući i štetu od nedolaska turista, na oko 1,5 milijardu dolara, odnosno na oko 1% bruto društvenog proizvoda. Udruženje industrijalaca na gotovo isto toliko procenjuje štetu po industriju severa Izraela.

10-15.000 tona teške nafte iscurelo je u Mediteran iz rezervoara jedne pogođene libanske elektrane južno od Bejruta. Saniranje posledica najteže ekološke katastrofe u Libanu i jedne od najtežih u Mediteranu ikada koštaće najmanje 100 miliona dolara.

Bez pobednika

Pobedu u ratu proglasile su obe strane, i Izrael i Hezbolah, i oni koji ih podržavaju. Hasan Nasralah, čelnik Hezbolaha: "Na ovaj veliki dan naše porodice se vraćaju u svoja sela i kuće i zato poručujem:

"Ono što doživljavamo danas je, bez ulaženja u mnogo detalja, i bez ikakvog preterivanja strateška i istorijska pobeda".

Džordž Buš (George Bush), predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD):

"Hezbolah je napao Izrael, Hezbolah je počeo ovu krizu i Hezbolah je u ovoj krizi pretrpeo poraz".

Ahmed Hatami, jedan od uticajnijih iranskih verskih vođa: "Želim da poručim Bušu i Olmertu da uče iz ovog jezivog poraza i da ne vređaju i kaljaju Iran i da nam ne prete. Neka im je za nauk da je jedna jedina stranka pretvorila njihov dan u noć."

Gorljive izjave političara, međutim, teško da imaju utemeljenja, jer pravog pobednika u ovom ratu praktično nema, kaže Radiju Slobodna Evropa Pol Salem, direktor Centra za Bliski istok u Međunarodnoj Karnegi fondaciji.

SALEM: Po meni su sve strane gubitnici, i to u značajnoj meri. Izrael je izgubio osećaj da je nepobediv i da predstavlja impresivnu silu. Hezbolah je izgubio mnogo projektila i mnogo od političkog položaja u samom Libanu. Iran je izgubio deo svoje snage za odvraćanje unutar Libana. Sjedinjene Države su izgubile mnogo od svog imidža u regiji.

RSE: Na pitanje da li je onda neka od strana ipak izašla iz sukoba makar neznatno jača od suprotne Pol Salem kaže da smatra da se može smatrati da je Hezbolah iz sukoba izašao slabiji, a SAD, Izrael i međunarodna zajednica jači jer su Rezolucijom Saveta bezebednosti dobili gotovo sve što su tražili, ali naglašava da to važi tek za slučaj ako ili kada sporazum bude sproveden. "Ono što se traži blizu je onome što se tražilo i ranijom Rezolucijom 1559 i Sporazumom iz grada Taifa a to je razoružavanje grupa u Libanu", kaže Salem.

Američki Stratfor, međutim, podseća na "kvaku 22": izraelski vojnici ostali su na jugu Libana dok se tu ne rasporede međunarodne i libanske snage. Ali Libanci tamo neće doći dok Hezbolah ne bude razoružan, a Hezbolah neće sam da položi oružje što je jasno rekao njegov čelnik Hasan Nasralah. Što se gubitnika tiče, nema dileme:

SALEM: Čini mi se važnim istaći da je Liban veliki gubitnik kao zemlja. I kao društvo koje je pretrpelo dosta gubitaka i materijalne infrastrukture i zato što je ovo predstavljalo udar na krhki politički sistem. Velika je briga da ne dođe do nemira do građanskog rata. Zato je Liban iz svega ovoga izašao kao najveći gubitnik.

RSE: Na pitanje da li je Iran, glavni pokrovitelj Hezbolaha, izašao iz ovog sukoba jači ili slabiji Pol Salem odgovara da se u tom slučaju stanje promenilo. Na početku rata su mnoge arapske zemlje kritikovale akcije Hezbolaha.

SALEM: Ali onda su jačina izraelske reakcije i američka podrška toj reakciji doveli do okupljanja islamskih i arapskih zemalja oko Hezbolaha jer je arapsko javno mnjenje preokrenula jačina izraelske reakcije. Iran je, u jednu ruku, zbog podrške organizaciji koja se oduprla Izraelu zavredio nešto popularnosti na ulicama arapskih gradova. U drugu ruku, slabljenje Hezbolaha, i vojno i svakakvo, umanjuje njegov kapacitet da deluje, a Hezbolah je bio jedno od glavnih iranskih sredstava odvraćanja od mogućeg izraelskog ili američkog napada.
XS
SM
MD
LG