Dostupni linkovi

Novi šef UNMIK-a biće i poslednji?


Anamari REPIC, Miloš TEODOROVIC

Novoimenovani šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da će njegovi prioriteti na ovoj funkciji biti podrška pregovaračkom procesu za definisanje statusa Kosova koji vodi glavni međunarodni pregovarač Marti Ahtisari i priprema za okončanje Misije UN na Kosovu:

“Jedno od najznačajnijih angažovanja u mesecima koji dolaze je podrška koju ću dati Ahtisariju na postiznaju njegovih ciljeva da se pronađe rešenje za status do kraja ove godine.”

Riker je izrazio očekivanje da će biti poslednji šef UNMIK-a. Kao svoje najznačajnije zadatke na novoj funkciji Riker je naveo jačanje institucija, učešće manjina, obezbeđivanje mirne i stabilne sredine i ekonomski razvoj. Novi šef UNMIK-a je pozvao kosovske Srbe da se uključe u rad kosovskih institucija te time daju doprinos u stvaranju i razvoju demokratskih institucija. Riker se sastao sa čelnicima kosovskih institucija i predstavnicima srpske zajednice.

Politički lideri su pozdravili imenovanje Rikera za šefa UNMIK-a i izrazili uverenje da će se on zalagati za dinamiku procesa. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izrazio spremnost za saradnju sa novim šefom UNMIK-a u procesu okončanja civilne misije UN:

“Gospodin Riker je deo velikih procesa na Kosovu. On je dao veliki doprinos i napravio preokret u oblasti kojom je rukovodio.”

Sedjiu je istakao da predstoji malo vremena ali mnogo posla do okončanja Misije UN na Kosovu. Premijer Kosova Agim Čeku je kazao da je ubeđen da su novom šefu UNMIK-a poznati prioriteti kosovske Vlade:

“On je poznata i dinamična ličnost koja poznaje probleme i zna šta je potrebno Kosovu stoga očekujem vrlo blisku saradnju.”

Prema rečima Olivera Ivanovića, šefa Srpske liste za Kosovo i Metohiju, važno je što u trenutku kada se intenziviraju razgovori o statusu, na čelo UNMIK-a dolazi poznavalac prilika:

“U završnici razgovora o statusu dobro je da na tom važnom mestu bude čovek koji poznaje situaciju. Dobro je da se gospodin Riker bavio privredom, jer mislim da sada dolazi trenutak kada će se svi ozbiljnije baviti privredom a njegovo znanje i iskustvo bi moglo da bude od koristi. U svakom slučaju, njega ćemo ceniti posle izvesnog vremena na osnovu onoga što bude radio, a ne na osnovu onoga što on možda najavljuje u svom inauguralnom govoru.”

Nemački diplomata Riker, koji je do sada obavljao dužnost šefa Odeljenja za ekonomiju UNMIK-a, je odlukom generalnog sekretara UN Kofija Anan u ponedeljak imenovan za šefa UNMIK-a. Tu funkciju će obavljati od 1. septembra ove godine.

* * * * *

Prve pozitivne ocene iz Boegrada Joakim Riker dobio je dan nakon što je imenovan za prvog čoveka UNMIKA.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković pozdravio je njegov izbor zbog toga što se prvi put na čelu međunarodne administracije našao čovek koji je upravo tu ranije sticao iskustvo, što bi značilo da dobro poznaje situaciju:

«Ako uporedimo neke prethodne izbore šefa UNMIKA, ipak je bilo uvek više kandidata koji po pravilu nisu dolazili iz postojećih struktura UNMIKA, nego su imali karijere u određenim međunarodnim institucijama, bilo to Ujedinjene nacije, OBS, organi Evropske unije. Ovo je jedna od retkih situacija kada se bira čovek iz dosadašnjih struktura UNMIKA, koji je već duže vremena na Kosovu.»

Dušan Proroković je i funkcioner partije srpskog premijera Vojislava Koštunice, odakle je UNMIK administracija, pogotovo Riker, često kritikovana zbog kosovske privatizacije. Riker je optuživan da u privatizaciji ne sprečava osporavanje imovinskih prava koje na Kosovu imaju država Srbija i Srpska pravoslavna crkva. U svoju odbranu Riker je više puta ponavljao da neće dopustiti politizaciju privatizacionog procesa, zbog čega se Proroković danas pita:

«Sada ostaje da se vidi kako će se snaći na poziciji koja je čisto politička i gde je politizacija neminovnost.»

Od novog šefa UNMIKA ne bi trebalo očekivati ništa novo, uveren je lider Srpskog pokreta otpora sa Kosova, Momčilo Trajković:

«Ja ne očekujem neku promenu politike jer, na kraju-krajeva, on će morati da sprovodi politiku onih koji su ga izabrali, dakle centara moći koji, nažalost, blago navijaju za albansku stranu i ja ponovo očekujem nezadovoljstvo srpske strane s njegovom politikom. A vidite, to je pogrešno, jer nije problem u njemu, već u onima koji kreiraju politiku. I biće još jedno prepucavanje i upućenih žestokih kritika čoveku koji samo implementira politiku onih koji su ga tu postavili.»

Međutim, aktuelna dešavanja vezana za Kosovo dovode Rikera u itekako osetljivu i bitnu poziciju, nastavlja Trajković:

«Njegov izbor je vrlo važan jer će Nemačka predsedavati Evropskom unijom. Njeno predsedavanje poklapa se u potpunosti sa završetkom misije Ujedinjenih nacija i početkom misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji. Ono što je ključno, čemu će on sigurno posvetiti mnogo vremena, jesu pregovori, jer je to danas aktuelno, jer zavisi kuda će ići Kosovo.»

Pri svemu tome, imenovanje Nemca Joakima Rikera još jedan je pokazatelj spremnosti Nemačke da preuzme što više odgovornosti u međunarodnoj politici. To naglašava bivši šef diplomatije, danas funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Goran Svilanović. On podseća i da je na čelu međunarodne misije u BiH takođe Nemac - Švarc Šiling:

«To govori o tome da Nemačka, ustvari, polako počinje da živi sa svojom istorijskom odgovornošću i da je nosi na odgovarajući način.»

Joakim Riker u jednom danu prešao je s isključivo privrednog na prevashodno politički teren. A to što će u ovoj godini verovatno biti rešeno pitanje statusa Kosova, obećava da će njegovo ime, za razliku od sedmorice njegovih prethodnika, na Kosovu i u Srbiji biti dobro upamćeno.
XS
SM
MD
LG