Dostupni linkovi

Već u septembru predlog za rešenje statusa?


Međunarodni pregovarači bi svoj predlog projekta o budućem statusu Kosova mogli predstaviti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija već tokom narednog meseca, izjavio je za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Škeljzen Maljići.

Maljići je ocenio da bi na ubrzanje rešavanje pitanja Kosova mogle uticati svetske krize. Ovakve ocene dolaze posle najava da bi glavni međunarodni pregovarač Marti Ahtisari mogao uskoro posetiti Kosovo, te izjava kosovskih političara o priblizavanju stavova Prištine i Kancelarije UN u Beču. U osvrtu na takva dešavanja Maljići kaže da se stvari kreću ubrzanim tempom:

“Posle krize u Libanu na međunarodnoj sceni došlo je do izvesnih promena što je uticalo na ideju da se ubrza rešenje statusa Kosova. Sada se u diplomatskim krugovima više ne spominje novembar već septembar kao termin kada bi međunarodna zajednica mogla predstaviti svoj projekat o statusu Kosova.”

Maljići navodi da bi dokaz za takve procene mogao biti i najavljeni dolazak Ahtisarija u Prištinu krajem avgusta. Ipak, za sada, prioritet u pregovaračkom procesu, kako je i zatražila Kontakt grupa, jesu razgovori o statusno neutralnim pitanjima, kao što su decentralizacija, zaštita verskih objekata, prava zajednica i ekonomija.

Premijer Kosova Agim Čeku najavio je moguće postizanje dogovora o tehničkim pitanjima između kosovske strane i kancelarije Ahtisarija, UNOSEK-a. A koliko je to moguće? Član Pregovaračkog tima Prištine ministar za životnu sredinu Ardian Đini kaže:

“U ovoj fazi imamo priblizavanje stavova Kosova i UNOSEK-a. Ne mogu spekulisati dali će ovo biti završni sastanci i da li će biti dogovora, ali detalji koji nisu harmonizovani, ne mogu da oštete čitav dogovor.”

Prema njegovim rečima, sada se više i ne govori o kompromisima ili popuštanjima već o pronalaženju rešenja:

“Sada se čine napori da se pronađe funkcionalno rešenje.”

Ali do sada značajnog napretka između pregovarača Prištine i Beograda nije bilo. Očekuje se da Kancelarija specijalnog izaslanika UN izađe sa predlozima rešenja pošto su stavovi o skoro svim pitanjima, a posebno o budućnosti Kosova, različiti.

Škeljzen Maljići ističe da će se status ubrzo rešiti, bez obzira da li će se Beograd sloziti s tim ili ne:

“Ono što se na osnovu diplomatskih najava predviđa je da će status Kosova biti nezavisnost, kontrolisana ili uslovna. Sa ovim Beograd nije zadovoljan, ali smatram da nema drugog izbora.”

U svakom slučaju, svi se slažu da je sada neophodno rešiti pitanje položaja zajednica, posebno Srba, što podrazumeva stvaranje uslova za život manjina u budućnosti.
XS
SM
MD
LG