Dostupni linkovi

BEOGRAD


Srbija je spremna na podelu Kosova, objavila je Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju.
"Ukoliko se Srbi i Albanci suoče sa činjenicom da je zajednički život nemoguć i ako se međunarodna zajednica suoči sa tom činjenicom, onda bi neka vrsta podele Kosova predstavljala rešenje za obe strane", rekla je najviša zvaničnica vlasti Srbije zadužena za Kosovo u intervjuu objavljenom u subotu na BBC-u.
Sandu Rašković Ivić nije bilo moguće pronaći za detaljnije informacije o ovom stavu. Savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić je rekao međutim Radiju Slobodna Evropa da to nije zvanični stav Srbije.
Ni Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) ni vlasti Kosova Vlasti do sada nisu reagovale na stav Sande Rašković Ivić.
Portparol UNMIK-a Hua Djinajg je pre nedelju dana odbacila mogućnost podele Kosova
Ranđel Nojkić, jedan od političkih predstavnika Srba sa Kosova rekao je Radiju Slobodna Evropa da ni Srbi sa Kosova ne podržavaju taj stav.
Srpski provladin dnevnik "Politika" objavio je da je Sanda Rašković-Ivić uputila Civilnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) spisak "zločina počinjenih nad Srbima".
U poruci za koju se navodi da predstavlja "otvoreno pismo" stoji da je sa Kosova prognano 230.000 Srba, da je za to "najodgovornija međunarodna zajednica", i da za te napade niko nije odgovarao što, kako stoji u poruci, počinioci "tumače kao najbolji podstrek za činjenje novih zločina".
XS
SM
MD
LG