Dostupni linkovi

NJUJORK / BEJRUT / JERUSALIM


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak uveče jednoglasno rezoluciju kojom poziva Izrael i Hezbolah na prekid vatre i predviđa slanje 15.000 međunarodnih i libanskih vojnika na jug Libana.
Izraelska vojska je u subotu rano ujutro, nekoliko sati po usvajanju Rezolucije, pokrenula široku kopnenu ofanzivu u južnom Libanu.
Helikopterima su stotine vojnika prebačene u to područje.
Vojska je saopštila da je dobila naređenje da napreduje ka reci Litani. Izraelski zvaničnici su objavili da će ofanziva trajati do ponedeljka ujutro, a da će izraelski vojnici ostati u Libanu do dolaska međunarodnih trupa.
U borbama as Hezbolahom je poginulo najmanje 7 izraelskih vojnika. Prema još uvek nepotvrđenim vestima u jednom libanskom selu je poginulo petnaest civila. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama na strani Hezbolaha. Ta proiranska grupacija tvrdi da je srušila jedan izraelski helikopter.
Savet bezbednosti je Rezolucijom pozvao Hezbolah da bezuslovno oslobodi izraelske vojnike otete 12. jula i predvideo embargo na isporuke oružja i vojne opreme bilo "bilo kojem entitetu ili osobi", osim libanskoj vojsci i snagama Ujedinjenih nacija.
Sednici su prisustvovali ministri spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.
Evropska unija i Rusija su pozvale strane da bez odlaganja sprovedu odredbe rezolucije.
I Izrael i Liban su prihvatili rezoluciju nazvavši je sopstvenim pobedama. Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah je objavio da će i ta grupacija poštovati rezoluciju.
"Nećemo biti prepreka za donošenje odluka (vlade) koje smatramo odgovarajućim, ali naši ministri će izraziti rezerve prema odredbama koje budu smatrali nepravednim i nepoštenim", rekao je Nasralah u televizijskom obraćanju.
Jedinu kritiku izrekao je ministar spoljnih poslova Irana Manušer Motaki, rekavši da je Rezolucija "jednostrana" i da služi "više interesima cionističkog režima" pa mora biti dopunjena.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je u redovnom sedmičnom govoru preko državnog radija pozdravio usvajanje rezolucije optuživši ponovo za sukobe ba Bliskom istoku Hezbolah, Iran i Siriju.
XS
SM
MD
LG