Dostupni linkovi

Predlog o podeli teritorije je neprihvatljiv


Podela kao rešenje za status Kosova nije prihvatljiva opcija, ocena je političkih predstavnika na Kosovu. Ovime je odbačen stav predsednice Koordinacionog centra Sande Rašković-Ivić o podeli kao mogućem rešenju. Portparol Alijanse za budućnost Kosova, Ernest Ljuma kaže za naš program da je volja naroda jasna:

“Za čitav politički spektar Kosova pa tako i za Alijansu za budućnost, nije prihvatljiva mogućnost podele. Podela Kosova kao ideja je protiv principa Kontakt grupe koja je na samom početku pregovora odbacila i podelu i vraćanje na stanje pre 1999. godine.”

Ljuma ističe da je za Kosovo jedino prihvatljiva nezavisnost sa garantovanim pravima za manjinske zajednice.

Sanda Rasković Ivić je izjavila da bi Srbija bila spremna na podelu Kosova ukoliko se ne pronađe neko drugo dugoročno rešenje. Međutim, nisu svi Srbi za podelu. I dok se ovakvo rešenje vezuje za situaciju na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, mnogi Srbi koji žive južno od Ibra strahuju od takvih planova. Ranđel Nojkić, šef poslaničke grupe Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaže za Radio Slobodna Evropa da je podela neprihvatljiva:

“Podela kao varijanta rešavanja problema na Kosovu je prisutna već duže vreme i ona se pre svega plasira sa severnog dela Kosova i od jedne političke partije a to je DSS. Mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo. Ukoliko bi se takva opcija postavila kao moguća u rešavanju problema, onda bi se morao sprovesti referendum na celom području Kosova, da se svi Srbi izjasne i ja sam siguran da bi veći broj Srba bio protiv takvog rešenja.”

Nešto ranije, 4. avgusta, Kontakt grupa, koju čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Rusije, je ponovila stav da neće biti podele Kosova. Iz kancelarije specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija podsećaju na ovaj princip. Portparol Hua Điang:

“Osnovni princip Kontakt grupe je veoma jasan a to je da nema podele Kosova.”

U izjavi Kontakt grupe ističe se da se status Kosova treba rešiti na način na način koji će osigurati prava i bezbednost svih građana. Naglašavajući da neće biti podele Kosova, Kontakt grupa je poručila da će po utvrđivanju statusa biti uspostavljena međunarodna struktura koja će nadgledati primenu statusnog rešenja na celoj teritoriji, pa tako i na severu.

U međuvremenu, pregovarački proces se nastavlja razgovorima o statusno neutralnim temama ili takozvanim tehničkim pitanjima. Prema rečima Hue Điang, u avgustu će se intenzivirati razgovori o decentralizaciji, zaštiti verskih objekata, pravima zajednica i ekonomiji. Ovi razgovori će biti uključeni u predloge kancelarije specijalnog izaslanika:

“Na osnovu tih razgovora imaćemo jasnu sliku o uslovima koje želimo da stvorimo za narod Kosova, uključujući i manjine i kakve će oni uslove imati u budućnosti. To je ono na šta ćemo se koncentrisati.”
XS
SM
MD
LG