Dostupni linkovi

Sukobi nastavljeni uprkos pozivu Saveta bezbednosti


Izraelska vojska je rano jutros, nekoliko sati po usvajanju Rezolucije, pokrenula širu kopnenu ofanzivu u južnom Libanu. Helikopterima su stotine vojnika prebačene na jug Libana. Vojska je saopštila da je dobila naređenje da napreduje ka reci Litani i da će ofanziva trajati do ponedeljka ujutro, a da će izraelski vojnici ostati u Libanu do dolaska međunarodnih trupa.
U borbama sa Hezbolahom je bilo žrtava i ranjenih, ali do sada nema pouzdanih informacija o broju žrtava. Prema još uvek nepotvrđenim vestima u jednom libanskom selu je poginulo petnaest civila.

Savet bezbednosti je Rezolucijom usvojenom sinoć po američkom istočnom vremenu, noćas po srednjeevropskom, pozvao Hezbolah da bezuslovno oslobodi izraelske vojnike otete 12. jula i predvideo embargo na isporuke oružja i vojne opreme bilo "bilo kojem entitetu ili osobi", osim libanskoj vojsci i snagama Ujedinjenih nacija. Sednici su prisustvovali ministri spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Evropska unija i Rusija su pozvale strane da bez odlaganja sprovedu odredbe rezolucije. I izraelski i libanski premijer nazvali su Rezoluciju pobedom svoje strane. Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah je objavio da će ta grupacija poštovati rezoluciju:

"Nećemo biti prepreka za donošenje odluka (vlade) koje smatramo odgovarajućim, ali naši ministri će izraziti rezerve prema odredbama koje budu smatrali nepravednim i nepoštenim."

Jedinu kritiku izrekao je ministar spoljnih poslova Irana Manušer Motaki, rekavši da je Rezolucija "jednostrana" i da služi "više interesima cionističkog režima" pa mora biti dopunjena.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je u redovnom sedmičnom govoru preko državnog radija pozdravio usvajanje rezolucije optuživši ponovo za sukobe ba Bliskom istoku Hezbolah, Iran i Siriju.
XS
SM
MD
LG