Dostupni linkovi

ZZENEVA


Savet UN za ljudska prava osudio je danas izraelske vojne operacije u Libanu i zatrazzio sprovodjenje istrage o izraelskim napadima na civile.
Rezolucija koju su podnele muslimanske zemlje, usvojena je danas na vanrednoj sednici Saveta UN za ljudska prava u ZZenevi sa 27 glasova za, 11 protiv, dok je osam ambasadora bilo uzdrzzano.
Savet UN je zatrazzio hitno formiranje komisije za sprovodjenje istrage o "sistematskim" izraelskim napadima na civile u Libanu.
Takodje, zatrazzeno je da se ispita oruzzje koje Izraelci koriste u Libanu i da li je to u skladu sa medjunarodnim zakonom, kao i da se ispitaju posledice ovih napada na ljudski zzivot, imovinu, infrastrukturu i zzzivotnu sredinu.
U Rezoluciji se, medjutim, ne pominju operacije libanskog islamisticckog pokreta Hezbolah koji raketira severni deo Izraela.
U izraelskim napadima na Liban koji su pocceli 12. jula, poginulo je visse od 1.100 ljudi, a 3.600 ranjeno, dok je u Izraelu poginulo 38 osoba.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG