Dostupni linkovi

A-Kai'da je manja prijetnja nego ranije


Sigurnosne službe Velike Britanije i drugih zemalja provode dodatnu istragu i pokušavaju utvrditi tko je sve bio uključen u pripremu jučer spriječenih bombaških napada na deset putničkih aviona tokom njihovog leta od Velike Britanije ka Sjedinjenim Državama.

Nakon 11. septembra 2001. godine odgovornost za terorističke akcije takve vrste gotovo se po automatizmu pripisuju mreži al-Kai'da. U prilog takvoj tezi kada su u pitanju i aktivnosti jučer razbijene londonske ćelije, stručnjaci navode nekoliko elemenata. Svi uhapšeni su muslimani. Neki od njih su pakistanskog porijekla i nedavno su boravili u toj zemlji, te potom na svoje bankovne račune iz Pakistana primili veće iznose novca. Poznata je također i fiksacija al-Kai'de na napade na putničke avione.

No, stručnjaci za terorizam danas vjeruju kako je mogućio udio preostalog čelništva al-Kai'de u pripremi ovih napada manji nego li je bio u sličnim akcijama prije nekoliko godina. Snaga i uloga al-Kai'de danas su ograničene i promijenjene, tvrdi u ekskluzivnom razgovoru za naš radio vodeći svjetski stručnjak za terorizam Rohan Guanaratna:

"Skupina koja je 11. septembra 2001. godine predstavljala najveću pojedinačnu opasnost za međunarodnu sigurnost bila je al-Kai'da koju je predvodio Osama bin Laden. Zapadne obavještajne službe procjenjivale su u oktobru 2001. godine, u vrijeme priprema za američku invaziju na Afganistan, da ta skupina broji između 3.000 i 4.000 članova. Od tada, u proteklih nešto manje od pet godina, al-Ka'ida je pretrpjela teške gubitke. Oko 3.400 njezinih članova uhapšeno je u akcijama koje su izvedene u 102 zemlje. Prijetnja što je danas predstavlja Bin Ladenova al-Kai'da je manja. Sada najveća opasnost prijeti od skupina koje su povezane s al-Kai'dom, njih 30 do 40, a čiji su članovi boravili u Afganistanu i obučavani su zajedno s al-Kai'dom ili se odlaze boriti u Irak i nadahnjuju se iračkim ratom. Danas postoji još jedna kategorija skupina koje predstavljaju veliku prijetnju, posebno u Sjevernoj Americi, Evropi, te Australiji i Novom Zelandu. Radi se o autohtonim ćelijama, čiji se članovi nisu odlazili obučavati u Afganistan i imaju minimalne ili nikakve kontakte s al-Kai'dom. No, te su skupine privučene ideologijom al-Kai'de - idejom svjetskog dzihada. Primjeri akcija kakve izvode ovakve skupine uključuju napade na madridsku željeznicu 2004. i londonski metro 2005. godine. Članovi nekoliko sličnih, domicilnih skupina, nedavno su uhapšeni u Kanadi, Sjedinjenim Država i još nekim zemljama. Možemo reći da je prijetnju koju je još donedavno predstavljala al-Kai'da Osame bin Ladena, sada nadvladala prijetnja koju predstavljaju skupine obučavane u Afganistanu ili Iraku, kao i samonikle skupine u mnogim zemljama koje nemaju izravnog dodira s al-Kai'dom, ali su inspirirane njenom ideologijom."

Stručnjaci za terorizam američkog Stratfora također tvrde da je uloga al-Kai'de danas vidno ograničena. U upravo objavljnoj analizi navodi se kako neuspjeli napad na avione na letovima iz Britanije za Ameriku ukazuje na najmanje četiri važna zaključka:

Prvo: nema sumnje da preostali čelnici ak-Kai'de i njihovi sljedbenici i dalje predstavljaju realnu prijetnju, ali je očito da je njihova sposobnost da uspješno izvode terorističke napade van Bliskog istoka i posebno van iraka, znatno smanjena.

Drugo: ako je u ćeliji koja je pripremala napad na avione prema Americi bilo 50-ak ljudi od kojih je polovica uhapšena, onda je jasno da je ugrožena jedna od glavnih odlika al-Kai'de – njezina operativna sigurnost koje više nije nedodirljiva za zapadne sigurnosne službe.

Treće: iako je vrlo izgledno da će izvesti nove napade ili barem to pokušati, al-Kai'da je izgubila sposobnost da svojim akcijama izaziva globalne političke posljedice. Napadi 11. septembra 2001. godine promijenili su svijet. Napadi na madridsku gradsku zeljeznicu 2004. doveli su do promjene vlade u Španjolskoj. Lanjski bombaški napad na londonski metro doveo je do poremećaja u gradskom prometu, a propali napad na avione ka Americi jučer je na nekoliko sati zatvorio jedan aerodrom.

I na kraju, čini se kako je u posljednje vrijeme predovodništvo takozvanog militantnog islama prešlo s pokreta sunijskih vehabija al-Kai'de na šiitski Iran i Hezbolah. Odnos prema Iranu danas presudno utječe na formuliranje politike Zapada prame Bliskom istoku, a Hezbolah je taj koji je u direktenom sukobu s Izraelom.

Izolirano i desetkovano, čelništvo al-Kaide svoje postojanje uglavnom još potvrđuje povremenim objavljivanjem svojih video poruka na arapskim satelitskim tv-postajama. Za očekivati je da će ovaj prelaz s dosadašnje prijetnje na novu, za posljedicu imati i odgovarajuće prilagođavanje politike Zapada i posebno, Sjedinjenih Država, zaključuje analiza Stratfora.
XS
SM
MD
LG