Dostupni linkovi

LONDON / VAŠINGTON


Britanska policija je saopštila da je osujetila planiranu seriju sinhronizovanih terorističkih napada na avione na linijama između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.
"Broj, odredište i vreme leta koji su mogli biti napadnuti ostaje predmet istrage", objavio je Piter Klark (Peter Clarke), čelnik protivterorističkog odeljenja Skotland jarda (Scotland Yard).
Saopštieno je da je "već neko vreme u toku" operacija razotkrivanja serije terorističkih napada u kojima su bombe trebalo da budu unete u avione u ručnom prtljagu putnika i u kojima je planirano "masovno ubistvo nezamislivih razmera".
Uhapšena je protekle noći 21 osobai to u Londonu i Birmingemu. Širom Ujedinjenog Kraljevstva policija i dalje pretražuje neke lokacije. Ministar unutrašnjih poslova Džon Rid (John Reid) je saopštio da su uhapšene glavne osumnjičene osobe.
"Iako policija smatra da su to glavni igrači nisu se ni ona ni vlada uljuljkali. Ovo je složena operacija koja je u toku", rekao je ministar Rid.
Nije saopšteno ništa o identitetu uhapšenih.
Američki državni tužilac Alberto Gonzales je izjavio u Vašingtonu da pretpostavlja da bi iza planirane akcije mogla stajati Al Kaida
"Mi još procenjujemo veze sa Al Kaidom. Štaviše, plan ovakvih razmera sugeriše na taktiku Al Kaide", rekao je tužilac Gonzales.
Otkazani su danas mnogi mnogi letovi ka aerodromima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz Britanije avioni poleću, ali kasne. Mere bezbednosti su podignute na najviši nivo. Putnicima je dopušteno da u letelice unesu kao ručni prtljag samo dokumenta i neophodne sitnice i to u providnoj plastičnoj vrećici. Na svim aerodromima su velike gužve.
U Vašingtonu je zvanično saopšteno da je i u Sjedinjenim Američkim Državama na putničkim letovima proglašen najviši – "crveni" nivo opasnosti.
XS
SM
MD
LG