Dostupni linkovi

Spriječeni teroristički napadi na nekoliko aviona


Namjera je bila srušiti nekoliko aviona i time počiniti masovna ubistva, izjavio je britanski ministar unutarnjih poslova John Reid. Istu je tvrdnju ponovio i Paul Stepehnson, iz britanskog Scotland Yarda, koji je izjavio:

"Spriječili smo teroriste da počine masovno ubistvo nezamislivih razmjera. Ova je prijetnja dosada neviđena.”

Policija je, zajedno s tajnom službom MI 5, izvela veliku antiterorističku operaciju, koja je zapravo završetak višemjesečne istrage. Šef antiterorističkog odjela Metropolitan policije Peter Clarke kaže kako je odluka o akciji donesena sinoć nakon procjene da teroristi planiraju dići u zrak između 6 i 10 aviona, uglavnom na liniji za SAD. Sve uhapšene osobe britanskog su državljanstva, svi su muslimani i uglavnom su pakistanskog porijekla, saznaje se iz izvora bliskih policiji, mada niko od zvaničnika to nije javno kazao. Peter Clarke:

“Naša je istraga ustvrdila da su eksplozivne naprave konstruirane u Britaniji. Broj, destinacije i vrijeme letova koji su mogli biti ciljevi terorističkog akta još uvijek su predmet istrage."

Iz američkih izvora se saznaje da su inkriminirani letovi trebali biti oni prema Washingtonu, Californiji, NY, da su teroristi trebali u avionu sklopiti eksplozivne naprave i detonirati ih tokom leta. Ova uzbuna dolazi tačno 13 mjeseci nakon što su četvorica bombaša samoubica, rodjenih u Britaniji, ali islamskog porijekla, napadima na londonski gradski saobraćaj, ubili 52 ljudi. Tada je još Ian Blair, šef londonske policije, kazao kako strahuje da su napadi početak nove realnosti s kojom se valja suočiti.

Svi letovi između Bruxellesa i aerodroma London-Heathrow su otkazani "do nove odluke. Slično je i sa letovima iz pravca istočne Evrope, Italije, Turske, Poljske…. Na svim su britanskim aerodormima pojačane mjere sigurnosti. Ministar za saobraćaj, Douglas Alexander kaže kako su svi aerodromi u kraljevstvu zamoljeni da podignu stupanj sigurnosti, kako bi se osigurala maximalna sigurnost na svim letovima i kako bi ljudi mogli nastaviti putovanja.

S obzirom da je eksploziv, prema navodima policije, trebao biti transportiran u ručnom prtljagu, uvedene su nove mjere zaštite, koje su stupile na snagu odmah. Sav ručni prtljag biće provjeravan, a u avion neće biti dozvoljeno unošenje Laptopa, mobilnog telefona, ključeva s električnim mehanizmom. Samo osobna dokumenta i naočare, nošeni u providnim plastičnim vrećicama. Izuzetak su samo putnici s malom djecom i posebnim medicinskim potrebama. Poseban sigurnosni režim biće provodjen na letovima za Ameriku.

Urota otkrivena danas nosi obilježja međunarodne terorističke mreže al-Qaeda, ističu stručnjaci za sigurnost, jer samo mreža Osame bin Ladena ima sredstva za planiranje koordiniranih napada takvih razmjera. Američki državni tužilac Alberto Gonzales, kaže kako je plan bio vrlo sofisticiran, što još jednom ukazuje na Al Qaedu:

"Mi smo narod u ratu i ova današnja akcija samo nas je snažno podsjetila na činjenicu da imamo smrtnog neprijatelja koji se još uvijek svakog jutra budi smišljajući nove načine da ubije nevine ljude, i svake noći sanja o tome kako razoriti zemlje koje volje mir."

Akcijom policije i tajnih službi spriječeno je masovno ubistvo, ali su teroristi ipak nešto postigli, smatra Tim Williams, vođa Evropskog sigurnosnog programa:

“Poteškoće u saobraćaju i činjenica da se vijest vrti na svim elektoničkim medijima diljem svijeta postiže efekat kojeg teroristi žele – širi se strah planetom zemljom. Naravno da je odlična stvar da su akcije osujećene, ali teroristi su na neki način postigli svoj cilj i zaokupili pažnju javnosti."
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG