Dostupni linkovi

Izrael proširuje vojne akcije


Dvadesetdeveti dan rata donio je dublji prodor izraelske vojske na jug Libanona. Kolone izrelskih tenkova probijale su se iz više pravaca, a kopnene snage postupno potiskivale gerilce proiranske šiitske skupine Hezbolah ka unutrašnjosti Libanona. Jutrošnje akcije izraelske vojske kao da su najavljivale ishod kasnije šestosatne rasprave na sjednici Vlade koja je poslijepodne naredila proširenje vojnih operacija u Libanonu. Vjeruje se da je kabinet zatražio od vojnih zapovjednika da osiguraju prodor do donjeg toka rijeke Litani, tridesetak kilometara u unutrašnjosti Libanona i tako uspostave zaštitni pojas koji bi onemogućio Hezbolahu da nastavi ispaljivati rakete na Izrael.

U međuvremenu, međunarodna diplomacija još uvijek nije uspjela postići suglasnost oko teksta rezolucije koju bi trebalo usvojiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, a kojom bi se zaustavio rat i osigurale pretpostavke za dugoročan mir. Libanon ne prihvaća nikakav sporazum po kojem bi izraelska vojska i nakon prekida vatre ostala na njegovom teritoriju. Za Izrael je neprihvatljiv bilo kakav sporazum koji bi ugrozio rezultate dosadašnje ofenzive kojom je Hezbolah potisnut dalje od izraelske granice.

Noćašnja rasprava o nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrdila je da je sve strane prihvatljiv sporazum o njenom tekstu još uvijek daleko.Libanonski ambasador pri UN-u Tarik Mitri:

"Nažlost, nacrt rezolucije ne samo da ne omogućuje ispunjenje većine naših legitimnih zahtjeva, nego ne osigurava ni uvjete da međunarodna zajednica njom postigne željene rezultate."

Izraelski stav pred članovima Vijeća sigurnosti ponovio je ambasador Dan Gillerman:

"Vjerujem da je u proteklih nekoliko sedmica, narod Libanona, kroz sav bol i patnju uvidio bezočnost Hezbolaha koji tvrdi da se bori za taj narod, a svoje oružje postavlja uz usnulu djecu."

Zastoj u diplomatskim naporima danas je pokušao premostiti francuski predsjednik Jacques Chirac koji je na posebnoj konferenciji za novinare u Parizu pozvao na hitan prekid vatre:

"Rezolucija Ujedinjenih naroda na kojoj i danas radimo mora osigurati dva ključna zahtjeva. Prvo, uspostavu punog suvereniteta libanonske vlade na teritoriju cijele zemlje, što je od presudne važnosti za narod Libanona. I drugo, pravo Izraela na sigurnost", izjavio je predsjednik Chirac i ponovio spremnost Francuske da predvodi međunarodne mirovne snage koje će se rasporediti na jugu Libanona. No, mandat, sastav i okolnosti u kojma bi takve snage mogle biti raspoređenje, u ovom su trenutku još uvijek potpuna nepoznanica.
XS
SM
MD
LG