Dostupni linkovi

Izrael nastavlja napade, Hezbolah uzvraća


Izrael je uz snažne vazdušne udare u Libanu po ciljevima za koje pretpostavlja da se na njima nalaze pripadnici Hezbolaha ili njihova skladišta oružja, agnažovao i više od 10.000 vojnika koji pokušavaju da neutrališe pripadnike ove organizacije na jugu Libana, lansirne rampe odakle gađaju sever Izraela i uspostave kontrolu nad područjem širine od 6 do 8 kilometara a dužine oko 100, pre nego što dođu međunarodne mirovne snage. Sličan pojas Izrael je kontrolisao i od 1982. do 2000. godine, kada je bio prinuđen da se povuče. Ti ciljevi međutim još nisu ostvareni i zato izraelska komanda ističe da će nastaviti akcije.

Premijer Ehud Olmert je ocenio da je Hezbolah potučen, ali da nije moguće iskoreniti taj pokret. Ističući da ne potcenjuje gerilce, on je naveo podatak da raspolažu sa 15.000 raketa od kojh su 3.000 već ispalili. Sličan je i stav generala Josi Kupervosera iz izraelske obaveštajne službe:

"Neki se pitaju: 'Kako izraelska armija nije uspela da uništi Hezbolah maltene za pet minuta?' Dozvolite mi da kažem da neutralisanje Hezbolaha nije kao naručivanje piže. Za to je potrebno vreme."

Timur Goksel, nekadašnji portparol UN posmatračkih snaga u Libanu, objašnjava za Radio Slobodna Evropa kako između 2.000 do 4.000 boraca Hezbolaha, koliko se pretpostavlja da ih ima, uspeva da odoleva napadima više od 10.000 izraelskih vojnika:

"Reč je o ljudima koji se 18 godina bore protiv Izraela. I nakon povlačenja izraelskih trupa 2000. godine oni su nastavili pripreme za rat. Dakle, radi se o veoma iskusnim, dobro opremljenim borcima koji čvrsto veruju u ono za šta se bore. Takođe mogu da računaju na lokalnu podršku stanovništva, iz koga zapravo i potiču. Sve ukupno to čini veoma jaku, u najmanju ruku gerilsku armiju."

Uprkos intezivnom udarima izraelske avijacije, komadna struktura Hezbolaha nije izgleda značajnije uzdrmana:

"Oni nemaju vojnu hijerarhiju kao Izrael. Postoji jedan lider, šeik Hasan Nasralah u Bejrutu i lokalni komandanti i jedinice na terenu koji deluju autonomno, znaju šta rade i nije im potrebna međusobna komunikacija, ne traže instrukcije. Reč je o grupama ne više od 20 boraca. Zato ih je teško otkriti i uništiti."

Dakle radi se o veoma konspirativnom načinu vojnog delovanja Hezbolaha, za razliku od njegovog političkog dela koji je u proteklih 20 godina veoma prisutan u javnosti, a od nedavno je i član libanske vlade. "Čak ni većina članova političkog krila Hezbolaha ne zna ko su pripadnici vojnog dela ove organizacije. Oni su veoma tajanstveni, što se granici sa paranojom, jer strahuju da bi izraelska obaveštajna služba mogla da ih otkrije", ističe bivši portparol UN posmatračkih snaga u Libanu.

Izrael saopštava da bombarduje ciljeve u Libanu, kao što su autoputevi, aerodromi da bi sprečio snabdevanje Hezbolaha iz Sirije i Irana, za koje sumnja da mu doturaju oružje i ostalu opremu. "To je zapravo put da se uništi libanska infrastruktura. To nije strategija, već izgovor za velika stradanja kojima je izložena ova zemlja, jer Izrael ne može da spreči Hezbolah i zato želi da narod Libana zapravo zaustavi dalje delovanje ove organizacije. Dakle, izraelska armija definitivno nije u stanju da kontroliše 300 kilomatara otvorene granice Libana i Sirije. Da li će 24 sata svaki dan da nadgleda svaki prelaz? To je nemoguće, ali služi kao dobar izgovor Izraelu da nastavi bombardovanje", kaže Timur Goksel, nekadašnji portparol UN posmatračkih snaga u Libanu.
XS
SM
MD
LG