Dostupni linkovi

LONDON


Cene americke sirove nafte u ponedjeljak su skocile za dva dolara na vise od 76 dolara po barelu nakon ssto je kompanija BP pocela gasiti naftno polje na Aljasci koje ispumpava osam posto americke sirove nafte. Na rast cena uticce i nestabilnost na Bliskom istoku, koji obezbedjuje treccinu svetskih potreba za nafrom.
Kompanija BP Plc saopsstila je u nedjelju da je zapoccla gasenje naftnog polja Prudhoe Bay na Aljasci radi popravki, smanjujuci proizvodnju za 400.000 barela po danu nakon sto je ustanovila teske korozije i manju naftnu mrlju na tranzitnoj liniji Prudhoe Bay.
Nafta je poskupela za 25 posto u ovoj godini, jer su akcije militanata uticale na smanjenje nigerijske proizvodnje za ccetvrtinu, saboteri su stvorili haos u irackom izvozu a velika je zabrinutost da bi Iran mogao prekinuti dostavu nafte kako bi kaznio protivnike svog nuklearnog programa.
Rat u Libanu dodatno je pojacao nezavisnost na trzistu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG