Dostupni linkovi

Nema podele


Predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Rusije, koje čine Kontakt grupu, poručili su iz Prištine da neće biti podele Kosova.

„Kontakt grupa želi da se status Kosova reši na način koji će osigurati prava i bezbednost svih građana, a kojim se postavljaju temelji miroljubivog, demokratskog i multietničkog društva. Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosovu gde su nedavni događaji izazvali napetost.“

„Članovi Kontakt grupe pozivaju Beograd, Prištinu i stanovnike da preduzmu korake kako bi se osiguralo da severno Kosovo ostane stabilan region u kojem se poštuju prava svih. Međunarodna zajednica će se, i pre i posle utvrđivanja statusa, mnogo više angažovati na severu kako bi osigurala ostvarenje ovih ciljeva,“ navodi se u izjavi koju je prenela američka kancelarija.

Saopštenje je izdato posle sastanka predstavnika Kontakt grupe sa članovima Pregovaračkog tima Prištine.

Sefica američke kancelarije Tina Kajdanou izjavila je da je veoma važno da sve strane u razgovorima pokazu fleksibilnost i postignu sporazum o pitanjima o kojima se pregovara. Kada je u pitanju sever stav Kontakt grupe je da i Beograd i Priština treba da preduzmu hitne korake u pravcu smanjenja tenzija:

“Veoma je važno da sve strane pronađu načine kako bi se smanjile tenzije i odrzala stabilnost na severu Kosova”, izjavila Tina Kajdanou.

Kontakt grupa je istakla da bez obzira na rešenje budućeg statusa, kosovski Albanci i Srbi moraju da razrade praktične dogovore za severni deo Kosova, kojima će biti promovisana efikasna uprava, ekonomski razvoj i međusobno poverenje.

Kontakt grupa je ocenila da decentralizacija lokalne vlasti može pomoći zajednicama na severu da očuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava. Navodi se da rešenje za status treba da omogući zaštitu imovinskih prava, slobodu kretanja i povratak raseljenih. Kada je reč o Mitrovici Kontakt grupe istiće da dogovori, koji se trenutno razmatraju, moraju biti funkcionalni, realni i da garantuju prava svim građanima.

Kontakt grupa je izrazila zabrinutost zbog prekida saradnje opština sa severa sa privremenim institucijama te je pozvala kosovske Srbe da učestvuju u radu kosovskih institucija, kako bi na 'najefikasniji način zastupali svoje interese'.

Naglasavajući da neće biti podele Kosova, Kontakt grupa je poručila da će po utvrđivanju statusa biti uspostavljena međunarodna struktura koja će nadgledati primenu statusnog rešenja na celoj teritoriji, pa tako i na severu. Kontakt grupa je zaključila da će KFOR ostati na Kosovu po utvrđivanju statusa kako bi osigurao bezbedno i sigurno okruženje.


U međuvremenu Pregovarački tim Prištine odredio je delegaciju koja će ucestvovati u razgovorima o pravima manjina u okviru pregovora o tehničkim pitanjima, koji su najavljeni za 8. avgust u Beču. Delegaciju će predvoditi Veton Suroi a platforma Prištine će se zasnivati na osnovnim principima zaštite ljudskih prava.

Prethodno je kosovski tim odredio delegaciju koja će 7. avgusta učestvovati na sastanku o decentralijizaciji.
XS
SM
MD
LG