Dostupni linkovi

Američka podrška se nastavlja


Uajt se zajedno sa šestočlanom delegacijom Evropske komanda vojske SAD susreo u Prištini sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiu i Agimom Čeku, i zamenikom šefa UNMIK-a, Joakimom Rikerom.

"Mi smo ovde da nastavimo da podržavamo i podstićemo napredak koji se događa na Kosovu i ozbiljne korake koji se preduzimaju prema konačnom statusu" rekao je general Uajt, ističući kao će se KFOR zalagati da se svi građani Kosova osećaju sigurnim i da vide perspektivu za život i ekonomski razvoj. Govoreći o stanju na severu Kosova i u Mitrovici, američki general je rekao da je KFOR tamo da obezbeđuje mir i sigurnu sredinu za sve:

"KFOR posvećuje značaj ovom pitanju, čineći sve da da bezbednosna situacija tamo bude mirna. Međutim traži se i od građana da izvrše svoj deo posla i da poštuju prava jedni drugih. To je najveća garancija za bezbednost na celoj teritoriji.»

General Uajt jee rekao da na Kosovu i u budućnosti treba da se nastavi vojno prisustvo Severnoatlanske alijanse. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je zahvalio Sjedinjenim Državama na višedimenzionalnom prisustvu i angažovanju na Kosovu.
XS
SM
MD
LG