Dostupni linkovi

Nakon izbora ukidanje Vijeća naroda RS?


Bošnjački klub poručio je Radojičiću da se, umjesto politizacije, prilikom predlaganja određenih rješenja, konsultuju svi relevantni faktori, kako ne bi bilo potrebe za pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Radojičić smatra da se čestom zloupotrebom nacionalnog interesa neopravdano blokiraju brojni reformski zakoni, a za primjer navodi i posljednji blokirani zakon o visokom obrazovanju RS-a:

„Za zakon su glasali svi hrvatski poslanici i polovina bošnjačkih poslanika. Nije bilo nijednog amandmana koji bi upozoravao na neko od kršenja vitalnog nacionalnog interesa. Prema tome, ja ovo mogu tumačiti samo kao zlu volju pojedinaca, koje ne interesuje ni što je veći dio Federacije već krenuo u reforme, ni što nije bilo amandmana niti primjedbi na sjednici Narodne skupštine, već jednostavno blokiraju jednom Telkekom, drugi put Univerzitet, pa tako redom - u jednoj instituciji u RS-u.“

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Remzija Kadrić navodi kako bi eventualno ukidanje ili promjena uloge Vijeću naroda bila veoma štetna za Bošnjake i Hrvate. Tu instituciju bi još trebalo i pojačati, te transformisati je u dom naroda po modelu koji je primijenjen u Federaciji BiH, smatra Kadrić:

„Većina političkih partija u RS-u traže, žele da u Narodnoj skupštini rade šta hoće, da donose takve zakone koji su samo po volji tih partija. Dakle, u Narodnoj skupštini posalnici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda su uglavnom preglasani kad je u pitanju donošenje zakona od vitalnog interesa - i prema tome, oni žele da tu priču na tom nivou i završe, bez Vijeća naroda, koje je do sada radilo po Ustavu, po zakonu, zaustavljalo one zakone koji su zaista štetni po vitalne interese.“

Način na koji funkcioniše Vijeće naroda predstavlja apsurd političkog cirkusa iza kojeg stoje Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH, mišljenja je predsjednik RS-a Dragan Čavić. Ustavnim amandmanima, oko kojih je postignut sporazum još u martu ove godine, predviđeno je i redefinisanje uloge Vijeća naroda, kazao je Čavić i dodao da dok se taj sporazum ne usvoji, u sadašnjim konstelacijama odnosa ne može doći do nekih promjena:

„Da bismo mi promijenili ulogu Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, mi moramo mijenjati Ustav RS-a. I mi ga promijenimo dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini, on ode na Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, tamo tup - padne, kao što je palo daleko čitav niz banalnijih pitanja, kao što su razni izvještaji, čime ne treba da se bavi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, raznorazne preporuke, raznorazne rezolucije, da ne govorim zakonodavni projekti. To je apsurd. To je vijeće za zaštitu partijskih interesa stranaka koje se nalaze u vladi RS-a.“

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda Hrvata Pejo Krnjić tvrdi kako je Narodna skupština ta koja blokira zakone usvajajući ih na način da se ne poštuju vitalni nacionalni interesi:

„Nikad se nije uopće bavilo time da se vidi šta je Vijeće naroda do sada uradilo. Recimo, više od 50 posto zahtjeva koje smo stavili mi smo na zajedničkoj komisiji usaglasili. Prema tome, očigledno je da je Narodna skupština donosila zakone koji su štetili vitalnim interesima naroda i da smo mi to usaglašavali. Malo koji zakon je bio da smo ili odustali, a mislim da nijedan nije otišao na Ustavni sud. Otišli su zaključci, deklaracije itd.“

Remzija Kadrić kaže da i nije sve tako crno kako izgleda, jer je u Vijeću naroda pokrenuto pitanje zaštite vitalnih nacionalnih interesa tek za oko trećinu zakona usvojenih u parlamentu RS-a. Sa druge strane, Igor Radojičić najavljuje da će prva postizborna tema u Narodnoj skupštini biti promjena dijela entitetskog ustava koji se odnosi na ulogu Vijeća naroda RS-a.
XS
SM
MD
LG