Dostupni linkovi

SKOPLJE/BUJANOVAC


Centralna sveccanost povodom 2. avgusta, dana drzzavnosti Makedonije, odrzzana je u novoizgradjenom memorijalnom centru Pelince. Predstavnici makedonskih vlasti nisu drugu godinu za redom polozzili venac u manastiru Prohor Pcinjski na jugu Srbije, gde je 2. avgusta 1944. odrzzana sednica Antifassisticckog sobranja narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i proglassena Republika Makedonija.
Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski rekao je da se manastir Prohor Pccinjski nalazi na teritoriji druge drzzave gde funkcionissu druge institucije. On je pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i to je razlog zassto nije mogucce obelezzavanje ASNOM tamo gde je 1944. odrzzano prvo zasedanje, kazao je makedonski predsednik.
Odnosi izmedju Beograda i Skoplja su zategnuti zbog odbijanja Srpske pravoslavne crkve da prizna aukokefalnost Makedonske pravoslavne ckrve kao i kazne zatvora koju je izrekao makedonski sud protiv vladike ohridskog Jovana, koga priznaje Srpska pravoslavna crkva.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG