Dostupni linkovi

BUJANOVAC/SKOPLJE


U manastiru Sveti Prohor Pccinjski, nedaleko od granice Srbije i Makedonije, jutros je sveccanom arhijerejskom liturgijom obelezzen praznik Svetog Ilije, bez predstavnika makedonskih vlasti.
Ni ove godine, kao ni prossle, u Prohoru Pccinjskom, gde je 2. avgusta 1944. odrzzana sednica Antifassisticckog sobranja narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i proglassena Republika Makedonija, nije bilo drzzavne makedonske delegacije.
Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski pozvao je jucce gradjane da dan drzzavnosti obelezze u novoizgradjenom memorijalnom centru Pelince, a ne u manastiru Prohor Pccinjski. "Manastir Prohor Pccinjski nalazi se na teritoriji druge drzzave gde funkcionissu druge institucije. On je pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i to je razlog zassto ne mozzemo da obelezzavamo ASNOM tamo gde je 1944. odrzzano prvo zasedanje", rekao je Crvenkovski na otvaranju Vojnog muzeja u Skoplju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG