Dostupni linkovi

Castro zbog bolesti predao vlast bratu


Na kubanskoj državnoj televiziji noćas je Kastrov osobni tajnik pročitao izjavu predsjednka države i Komunističke partije Fidela Castra." Idem na operaciju, a vlast privremeno predajem prvom sekretaru CK KP Raulu Castru Ruzu".

Na prvu vijest da je Castro u bolnici i da je ovlasti prenio na mlađega brata, u kubanskom susjedstu u Miamiju, Maloj Havani, gdje žive brojni kubanski emigranti na ulicama se do ranih jutarnjih sati slavilo, i već su počele pripreme za moguću post Castrovu Kubu.

Istodobno je u Havani na ulicama tišina i neizvjesnost, tek pokoji automobil, a slučajni prolaznici sa suzama u očima govore kako se nadaju da će vođa prebroditi i ovu zdravstvenu krizu. Naime, Kubanci nisu upoznati sa time koliko je Castro uistinu bolestan. Prošle godine je CIA u svom izvještaju ustvrdila da Fidel boluje od Parkinsonove bolesti, što je on negirao, a njegov liječnik je ustvrdio da je predsjednik toliko zdrav da će dočekati 140.

Za mnoge promatrače je iznenađenje što je Castro svoje ovlasti prvi put u najdugoviječnom šefovanju jednom državom u svijetu predao drugoj osobi, makar i privremeno. No nije neočekivano i da je to upravo pet godina mlađi brat Raul koji mu je od revolucionarnih dana najbliži suradnik. Konačno će i 75 godišnji Raul imati ključnu ulogu u zemlji. Jaime Suhlicki, direktor Instituta za kubanske i kubansko -američke studije na sveučilištu u Miamiju za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Castro posljednjih godina priprema i odgaja brata, koji je drugi čovjek u zapovjednom lancu, da preuzme vlast. Daje mu veće ovlasti u vojsci i ustupa mu i partijske ovlasti, koje bi Raul trebao naslijediti kad on umre. Po njemu, revolucija se nastavlja i nakon njegove smrti, pa i nakon smrti Raula Castra. Ovo je brzo i jednostavno naslijedjivanje, ali onda slijedi vrlo duga i teška tranzicija".

Sam Castro je optimističan, pa je zato i priopćio da će mu trebati više vremena za oporavak, a samu proslavu rođendana koja je trebala biti 13. ovog mjeseca je odgodio do prosinca.

Dvojica braće, Fidel i Raul, dijele istu ideologiju, no potpuno su različite osobe. Mediji ističu da Raul ima više smisla za stvarnost i da je pragmatičniji od Fidela. Nakon sloma Sovjetskog saveza koji je Kubu doveo do ruba bankrota i totalne gladi, upravo je Raul bio taj koji se zalagao da se dopusti poljoprivrednicima jedna vrsta privatnog poduzetništva, ističući da je grah važan koliko i topovi, ako ne i važniji.

No, u nekim stvarima čini se još tvrđim od Fidela. U počecima revolucije stekao je ugled nemilosrdnog komuniste koji se kruto obračunava sa nepijateljem. Mnogi Kubanci se plaše da će upravo ta njegova crta isplivati na površinu kada bude imao punu vlast. Ima nagađanja da ni njegovo zdravlje nije najbolje, no sam Raul kaže da će vladati zemljom zajedno za Komunističkom partijom koja je zalog revolucionarnog kontinuieteta.

No, za svaki slučaj, imat će i za sebe vojsku kojom zapovjeda od 1959. Sigurno će mu u održavanju na vlasti biti od koristi i osobno bogatstvo starijeg brata. Prema popisu koji je za 2006. sastavio američki časopis Forbes, Fidel Castro se ubraja među deset najbogatijih ljudi svijeta, u društvu su mu okrunjene glave, kao kraljica Elizabeta II, saudsjki monarh Abdullah, ili brunejski sultan. Castrovo bogatsvo Forbes procjenjuje na na 900 milijuna dolara, no to kubanski predsjednik opovrgava, tvrdeći da je njegov osobni imetak jednak ništici. Istodobno, u međunarodnoj zajednici ne žele spekulirati o mogućem ishodu Castrova lječenja i boravka u bolnici, no očito je da je počelo odbrojavanja za novo post Castrovo doba na Kubi.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG