Dostupni linkovi

JERUSALIM


Izrael je suspendovao u ponedeljak na 48 sati napade svog vazuduhoplovstva na položaje Hezbolaha na jugu Libana, ali je premijer Ehud Olmert izjavio večeras da neće biti nikakvog prekida vatre sve dok ne bude otklonjena pretnja koju po Izrael predstavlja Hezbolah i dok ne budu oslobođena dva oteta izraelska vojnika.
"Borbe se nastavljaju. Nema prekida vatre, neće ga ni biti narednih dana", rekao je premijer Olmert tokom posete severu Izraela.
U Jerusalimu je objavljeno da je on u ponedeljak rekao britanskom premijeru Toniju Bleru (Tony Blair) u telefonskom razgovoru da je prekid vatre moguć tek nakon razmeštanja međunarodnih snaga.
Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je objavila u ponedeljak ujutro na kraju boravka u Izraelu da veruje da bi sporazum o prekidu vatre na Bliskom istoku mogao biti postignut tokom ove sedmice.
Rekla je novinarima u Jerusalimu da će zatražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da hitno usvoji rezoluciju o prekidu neprijateljstava i formiranju međunarodnih snaga koje bi bile raspoređene na jugu Libana.
"Na osnovu onoga što smo postigli i nužnosti koju nalaže situacija, pozvaćemo ove sedmice Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da usaglasi sveobuhvatan sporazum koji će se zasnivati na tri dela: na prekidu vatre, na političkim principima koji ce omogućiti da sporazum bude dugotrajan, i na odobrenju za formiranje međunarodnih snaga koje će pomoći libanskoj vojsci da održava mir," rekla je Kondoliza Rajs.
XS
SM
MD
LG