Dostupni linkovi

Izrael pristao na privremenu obustavu napada


Tragedija u Qani najstrašniji je trenutak gotovo trotjednog sukoba izmedju Izraele i pripadnika militantne proiranske shiitske skupine Hezbollah na jugu Libanona. Televizijske slike užasa u kojem dvojica muškaraca plačući nose tijela svoje poginule djece šokirale su svjetsku javnost. "Ovo je greška i obavit ćemo punu istragu" kažu u izraelskoj vladi.
Mežunarodna zajednica brzo je reagirala.

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN rezultirala je izjavom kojom se osuđuju izraelski napadi na Qani, ali nije prihvaćen trenutni prekid vatre što je tražio glavni tajnik Kofi Annan. Sjedinjene američke države usprotivile su se takvoj formulaciji. Predsjedavajući Vijeća, francuski veleposlanik Jean Marc de la Sabliere:

"Vijeće sigurnosti žali zbog gubitka nevinih života i ubijanja civila u ovom sukobu i traži od glavnoga tajnika da u roku od tjedan dana izvijesti Vijeće sigurnosti o okolnostima pod kojim se dogodio ovaj tragični incident."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice neposredno prije povratka u Sjedinjene Države nakon druge dvodnevne misije na Bliskom istoku, bila je prilična optimistična:

"Odlazim za Washington sa koncenzusom o tome što treba učiniti za prekid vatre i trajni dogovor. Uvjerena sam da se i jedno i drugo može postići tijekom ovoga tjedna."

Rice je kazala da će Sjedinjene Države od Vijeća sigurnosti zatražiti usvajanja plan koji bi sadržavao tri elementa. Prekid neprijateljstva, sporazum o poltičkim principima za trajni dogovor i odobrenje slanja medjunarodnih snaga koje bi trebale pomoći libanonskoj vojsci da održava mir. No samo nekoliko sati kasnije, izraelski ministar obrane Amir Peretz, je u burnoj raspavi na sjednici Kneseta rekao:

"Ovo gorvorim kao čovjek mira. Mi ne smijemo pristati na trenutačni prekid vatre. Samo ono što će zaustaviti terorizam može donjeti mir."

Trajni mir je čini se još neizvjestan. U međuvremenu sve se češće postavlja pitanje - da li je u ovom posljednjem sukobu počinjen razni zločini ili su dvije strane tek kršile humanitarne zakone. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch ističe da Izreal snosi punu odgovornost za tragediju u Qani, a Hezbollah je odgovoran za ratni zločin zbog ispaljivanja raketa na izraelske civile. I Međunarodni odbor Crvenog križa "vrlo je zabrinut" velikim brojem civilnih žrtava i "nepoštivanjem međunarodnog humanitarnog prava sukobljenih strana" u Libanonu ."Izraelska vojska, čini se, drži da je ratnik svatko tko je ostao u regiji te ona ima punu slobodu napadati", mnogi nisu mogli bježati upozorava Human Rights Watch.

Profesor međunarodnog prava na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj Horst Fisher kaže da je pravno teško utvrdiva granica između ratnog zločina i kršenja humanitranog prava:

"Primjerice, ako je izraelski zapovjednik pretpostavljao da je u nekoj kući na jugu Libanona skladište Hezbollahovog oružja, raketa Kačuša, to je legitimni cilj. No, pitanje je da li je znao ili mogao pretpostaviti kakve će biti posljedice napada – da li će ubiti jednu osobu ili sve civile koji se nalaze u određenoj kući. Znači, trebate sve ove informacije da biste znali radi li se ili ne o kršenju humanitranih zakona. A ovakve infrmacije za sada nikome nisu dostupne".
XS
SM
MD
LG