Dostupni linkovi

BEJRUT / TEL AVIV / GAZA


Više od 60 civila od kojih 37-oro dece poginulo je na jugu Libana u mestu Kani u eksplozijama bombi bačenih iz izraelskih aviona. Napad na selo počeo je u zoru iz aviona i sa brodova i kopna, i trajao je oko dva sata.
Pogođena je jedna stambena zgrada u kojoj su pored stanovnika bile i mnoge izbeglice.
Izraelska vojska je objavila da nije znala da je toliko ljudi u pogođenoj zgradi u libanskom mestu Kanu. Premijer Ehud Olmert je objavio da "duboko žali" zbog civilnih žrtava, ali je dodao u govoru na početku sednice vlade da je Izrael još ranije poručio stanovnicima Kane da napuste mesto iz kojeg deluje Hezbolah.
"Mislim da mora biti jasno da Izrael ne žuri sa prekidom vatre dok ne dođemo u takvu situaciju da možemo da kažemo da smo ispunili svoje glavne ciljeve", rekao je premijer Olmert.
Izraelska vlada je potvrdila navode britanske agencije Rojters (Reuters) da je premijer Olmert rekao američkoj državnoj sekretarki Kondolizi Rajs (Condoleezza Rice) da je izraelskoj vojsci potrebno još 10 do 14 dana da završi akcije protiv Hezbolaha.
Libanski premijer Fuad Siniora je objavio da u ovakvoj situaciji diplomate imaju samo jednu temu za razgovor- momentalni prekid vatre.
Hezbolah je objavio da "užasni masakr neće ostati bez odgovora".
Nekoliko stotina Libanaca je u Bejrutu najpre kamenovalo predstavništvo Ujedinjenih nacija, da bi zatim napadači upali u zgradu gde su demolirali nameštaj. Niko od osoblja nije povređen.
Kamenovano je i predstavništvo Ujedinjenih nacija u Gazi.
XS
SM
MD
LG