Dostupni linkovi

JERUSALIM / BEJRUT


Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) doputovala je u subotu uveče u Izrael i odmah je počela sa premijerom Ehudom Olmertom razgovore o prekidu neprijateljstava između Izraela i Hezbolaha.
Britanska agencija Rojters (Reuters) i američka agencija Asošijeted pres (Associated Press) su javile pozivajući se na neimenovane izvore da plan koji su dogovorili u petak u Vašingtonu predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) i britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) uključuje raspoređivanje međunarodnih snaga na jugu Libana, razoružavanje Hezbolaha i oslobađanje izraelskih zarobljenika.
Portparol Vlade Izraela Avi Pazner je objavio da Izrael pozdravlja ideju o razmeštanju međunarodnih trupa.
"Nama se sviđa ideja o razmeštanju međunarodnih snaga na jugu Libana. Zainteresovani smo da vidimo libansku vladu da rasporedi svoje snage na jug zemlje. Želimo da napadi na Izrael prestanu i da naši vojnici budu oslobođeni. Zato smo zainteresovani da čujemo planove doktorke Kondolize Rajs", rekao je portparol izraelske vojske.
Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala je izjavio u subotu da Hezbolah smatra da Kondoliza Rajs pokušava da pomogne Izraelu.
"Kondoliza Rajs se vraća u region da pokuša da nametne Libanu svoje uslove koji bi služili novom planu za Bliski istok i interesima Izraela", rekao je Nasrala.
Britanska agencija Rojters (Reuters) je javila pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog "visokog zvaničnika" da Izrael neće tražiti da u plan bude uključeno momentalno razoružanje Hezbolaha.
XS
SM
MD
LG