Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) i britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) objavili su u petak uveče u Vašingtonu da bi američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) trebalo narednih dana da pokuša da dogovori sa izraelskim i libanskim zvaničnicima paketom mera koji bi trebalo da dovede do prekida neprijateljstava Izraela i Hezbolaha.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je rekao da smatra neophodnim hitno slanje međunarodnih trupa na jug Libana.
Portparol Vlade Izraela Avi Pazner je objavio da Izrael pozdravlja ideju o razmeštanju međunarodnih trupa.
"Nama se sviđa ideja o razmeštanju međunarodnih snaga na jugu Libana. Zainteresovani smo da vidimo libansku vladu da rasporedi svoje snage na jug zemlje. Želimo da napadi na Izrael prestanu i da naši vojnici budu oslobođeni. Zato smo zainteresovani da čujemo planove Kondolize Rajs", rekao je portparol izraelske vlade.
Predsednik Buš, i premijer Bler su odbacili pozive na momentalni prekid vatre rekavši da je za sukob odgovoran pokret Hezbolah koga podržavaju Iran i Sirija što destabilizuje čitavu regiju.
Rekli su da se zalažu za trajan mir koji bi uključivao razoružavanje Hezbolaha i uspostavljanje suverenosti libanske vlade na teritoriji čitave zemlje.
XS
SM
MD
LG