Dostupni linkovi

BEJRUT / GAZA / TEL AVIV


Nastavljen je protekle noći i jutros rat Izraela i Hezbolaha.
Izraelska avijacija je prošle noći srušila bombama most preko reke Orontesa u Dolini Beka čime je odsekla grad Hermel od ostatka Libana.
Libanske vlasti navode da je jedna žena poginula u kući koju je pogodila bomba iz izraelskog aviona.
Hezbolah je prvi put gađao sever Izraela i projektilima u kojima je oko 100 Kg eksploziva. Pogodio je područje Afule južno od lučkog grada Haife. Izrael je objavio da je uništio jedan lanser tih projektila.
Izrael je priznao gubitak jedne bespilotne letelice iznad južnog Libana. Hezbolah tvdi da je letelica oborena, a Izrael da je pala zbog kvara i da su je izraelski avioni zatim uništili bombama kako ne bi pala u ruke Hezbolahu.
Britanska agencija Rojters (Reuters) je javila pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog zvaničnika da je Izrael povukao vojsku iz grada Bint Džbaila u južnom Libanu.
Libanski ministar zaštite životne sredine Jakub Saraf je objavio da je Izrael izazvao ekološku katastrofu u Mediteranu jer 10.000 – 15.000 tona nafte izlilo u more iz rezervoara jedne libanske pogođene elektrane.
Izraelska vojska je objavila da je izvela "ograničenu akciju" u Pojasu Gaze gde je uništila tunele koje su prokopali Palestinci i neutralisala postavljeni eksploziv.
Izrael je danas odbacio jučerašnji poziv koordinatora humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Jana Eglanda na trodnevni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći jer je otvoren humanitarni koridor ka Libanu.
Na Bliski istok bi danas trebalo da se vrati američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice).
XS
SM
MD
LG