Dostupni linkovi

Pregovori o pravima manjina 8. avgusta


Položaj manjina na Kosovu posle statusa biće regulisan zakonskim rešenjima, ali tek treba utvrditi kako će izgledati te garancije. Dve strane, albanska i srpska, uz međunarodno posredovanje, 8. avgusta u Beču počinju pregovore o zaštiti prava manjina na Kosovu. Član kosovske delegacije u razgovorima o tehničkim pitanjima, ministar za životnu sredinu Ardijan Đini kaže da okvirni Dokument postoji:

“Kosovska delegacija će predstaviti dokument koji je usvojio Pregovarački tim a koji se odnosi na zaštitu prava manjina. Ta prava oni i sada imaju, kao što je predstavljanje, ali ima i detalja koji će biti ubačeni u buduće zakonodavstvo Kosova.”

Đini dodaje da se prava manjina razmatraju i u okviru pitanja decantralizacije i zaštite kulturne baštine. Predstavnici srpske zajednice na Kosovu očekuju da pregovori u Beču donesu jasne ustavne garancije i mehanizme zaštite prava i interesa zajednica posle rešenja statusa. Ranđel Nojkić, šef parlamentarne grupe “Srpske liste za Kosovo” u Skupštini Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da bi pregovori morali dovesti do institucionalne zaštite:

“Problem sukoba na Kosovu se ogleda između dve zajednice, to je srpska i albanska zajednica. Ne mogu da se sve ostale albanske zajednice kao i srpska stave u isti koš, zato što interesi srpske i ostalih zajednica nisu isti. Mi smo zato zahtevali da ta institucionalna zaštita bude takva da zajednice mogu same da štite svoje interese a ne da zavise od večinske albanske zajednice.”

Nojkić ističe da je potrebno definisati mehanizme zaštite. Kao primer on navodi da se pitanje zaštite manjina može regulisati preko skupštinskih domova, tako sto će predstavnici zajednica direktno uticati na donošenje odluka koje se na njih odnose.

Međutim, uporedo sa razgovorima koje će u okviru pregovaračkog procesa voditi delegacije Prištine i Beograda, postoji još jedan politički nivo na Kosovu koji se bavi pitanjem zaštite manjina. Naime, predstavnici institucija, Albanaca, Srba i
međunarodne zajednice, mesecima rade na definisanju dokumenta koji treba da odredi ustavne garancije manjinskim zajednicama. Predstavnici Srba imaju svoje predloge. Nojkić:

“Zbog toga će srpska zajednica u narednom periodu ili dati jedan novi zakonski projekat za zaštitu prava i interesa zajednica ili će pak napraviti smernice koje će dostaviti međunarodnoj zajednici ali i onima koji budu donosili ovaj zakon, da se vrslo jasno na samom startu artikulišu naši zahtevi i interesi, koji se umnogome uklapaju i sa interesima ostalih zajednica.”

Prema sadašnjem Ustavnom okviru, kosovske manjine imaju rezervisana mesta u Parlamentu i Vladi. Od 120 poslaničkih mesta 10 je rezervisano za kosovske Srbe a 10 za ostale manjine. Takođe Srbi imaju i dva ministarska mesta a ostale manjine jedno. A kako će izgledati položaj manjina posle rešenja statusa Kosova definisaće se razgovorima. Ministar Đini ističe da će Kosovo ozbiljno pristupiti ovom pitanju:

“Očekujem da će se Kosovo pokazati kao prava buduća država koja je veoma ozbiljna u pristupu ovakvim problemima i smatram da će međunarodna zajednica to uvideti.”
XS
SM
MD
LG