Dostupni linkovi

BEJRUT / GAZA / TEL AVIV


Nastavljen je protekle noći i jutros rat Izraela i Hezbolaha.
Izraelska avijacija je prošle noći srušila bombama most preko reke Orontesa u Dolini Beka čime je odsekla grad Hermel od ostatka Libana.
Hezbolah je prvi put gađao sever Izraela i projektilima u kojima je oko 100 Kg eksploziva. Pogodio je područje Afule južno od lučkog grada Haife. Izrael je objavio da je uništio jedan lanser tih projektila.
Izrael je priznao gubitak jedne bespilotne letelice iznad južnog Libana. Hezbolah tvdi da je letelica oborena, a Izrael da je pala zbog kvara i da su je izraelski avioni zatim uništili bombama kako ne bi pala u ruke Hezbolahu.
Libanske vlasti tvrde da je Izrael izazvao ekološku katastrofu u Mediteranu jer 10.000 – 15.000 tona nafte izlilo u more iz jedne pogođene elektrane.
Od početka sukoba Izraela i Hezbolaha 12. jula, više od 1.500 projektila je ispaljeno na Izrael.
U izraelskoj ofanzivi poginulo je najmanje 459 osoba, uglavnom civila u Libanu. Na izraelskoj strani je poginula 51 osoba, uključujući 18 civila.
Izraelska vojska je objavila da je izvela "ograničenu akciju" u Pojasu Gaze gde je uništila tunele koje su prokopali Palestinci i neutralisala postavljeni eksploziv.
Izrael je danas odbacio jučerašnji poziv koordinatora humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Jana Eglanda na trodnevni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći.
Izraelska vojska je saopštila da smatra da "nema potrebe" za privremenim prekidom vatre jer je Izrael "otvorio humanitarni koridor ka Libanu", a da dostavu humantarne pomoći u hrani i lekovima namerno blokira Hezbolah "jer želi da stvori humanitarnu krizu za koju bi okrivio Izrael".
O ratu na jugu Libana trebalo bi u Aleksandriji da razgovaraju predsednici Egipta i Palestinske Samouprave Hosni Mubarak i Mahmud Abas.
Na Bliski istok bi danas trebalo da se vrati američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice).
Od 12. jula kada je počeo sukob Izraela i Hezbolaha, u Libanu je poginulo najmanje 462 osobe, uglavnom civila, a u Iyraelu 51 osoba od kojih su osamnaestoro bili civili.
XS
SM
MD
LG