Dostupni linkovi

Stotine hiljada maraka potrošene nenamjenski


Revizija za 2005. godinu je pokazala da su se u većini slučajeva kršili zakoni o javnim nabavkama, izvršenju budžeta, da se nisu vodile evidencije o utrošcima sa transakcijskih računa, te nenamjensko trošenje budžetskih sredstava. Tako je federalno Ministarstvo odbrane, naprimjer, za stručno usavršavanje vozača Privatnoj srednjoj školi iz Širokog Brijega unaprijed platilo 140.000 konvertibilnih maraka, iako usluga nije izvršena. Federalni revizor za pitanja budžeta Munib Ovčina naveo je i kršenje drugih zakona u ovom ministarstvu:

„Zakon od javnim nabavkama, naći ćete i korištenje sredstava naknade zaposlenih, isplata većeg iznosa plaća od onoga koji je utvrđen zakonskim propisima.“

Federalno Ministarstvo odbrane je iz budžetskih sredstava finansiralo odlazak na hadž, na šta je potrošeno 170.000 maraka, a na 316 torbi za reprezentaciju potrošeno je gotovo 100.000 maraka. Također, ovo ministarstvo potrošilo je i 400.000 maraka za isplatu jednokratne pomoći koja je obavljena netransparentno.

Neriješena imovina, loše sklopljeni ugovori, te veliki gubici - zamjerka su i javnim preduzećima, a nepravilnosti su utvrđene i kod Zavoda za zapošljavanje, kaže Ibrahim Okanović:

„Nevršenje osnovne djelatnosti za koju su osnovani, a još gore - da je slaba kontrola utroška dodijeljenih sredstava od Zavoda za zapošljavanje koja se dodjeljuju bespovratno ili kreditno, i kontrola, odnosno izvještaji o datim efektima su vrlo slabi.“

Vlada Federacije takođere nije dobila pozitivno mišljenje. Jedna od nepravilnosti utvrđena izvještajem je utemeljenost i način korištenja komisionih sredstava kod Bor banke u iznosu od 560.000 maraka, a koji su korišteni za dodjelu kredita članovima vlade, te javnim i kulturnim radnicima. Okanović napominje da Vlada nije ispunila ni neke osnovne obaveze:

„Ukidanjem carinske uprave - ne znamo šta se dalje desilo sa imovinom, prostorom, opremom. Zatim, ukidanjem zavoda za računovodstvo i reviziju, ukidanjem federalnog ministarstva odbrane - ovi su svi izvještaji morali biti dostavljni Parlamentu - ko je zadužen o primopredaji ovih institucija, šta će biti sa imovinom, šta sa obavezama, šta sa potraživanjima.“

I ove godine revizori su konstatovali potrebu za smanjenjem državne administracije, te registrovali trošenja budžetskih sredstava na razna hodočasna putovanja, mobilne telefone, kao i upotrebu službenih automobila u privatne svrhe, bez ikakve kontrole.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG