Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napetost u odnosima sa Izraelom


Izrugivanje Židova i ismijavanje napora Efraima Zuroffa da se pravdi privede osumnjičenik za ratne zločine, Milivoj Ašner, inače Požežanin, koji danas živi u Austriji, u Požegi je izazvalo osudu. Činjenica je da se antisemitski pamflet pojavio na službenoj stranici požeške županije i ne može ga se opravdati ni umanjiti izgovorom da je objavljen u satiričko-humorističnoj rubrici, kaže Zdravko Ronko, požeški Župan:

"Što se tiče teksta Željka Lukića na web stranicama, mogu reći da njegove šale, počesto, a pogotovo njegova podrugljivost, prelaze sve granice ukusa. Rekao bih da je Požežanima, ne samo dosta, nego i previše, jedan Ašner i da mi ne bi trebali pridavati bilo kakav značaj ovom ispod-razinskom nivou kojeg je na svjetlo dana izbacio gospodin Željko Lukić, za kojeg možda mogu reći da to nije rekao u bilo kakvoj zloj namjeri, nego u toj svojoj nekoj opsjednutosti. Mislim da on ne zaslužuje bilo kakav značaj."

Požeški župan Zdravko Ronko kaže da mu je žao što je cijeli slučaj poprimio neželjene razmjere i što je izašao izvan granica Hrvatske. Ronko podsjeća da se kao požeški gradonačelnik i osobno zauzimao za obnovu židovskog groblja, koje je sada posve uređeno i predstavlja spomenik kulture:

"Ove godine sam postavio ploču kojom je obilježeno mjesto na kojem je 1. svibnja 1941. godine, spaljena, a do temelja porušena, 1944. godine, sinagoga."

Oštra reakcija direktora Centra Simon Wiesenthal, doktora Efraima Zuroffa, na antisemitski pamflet uzrokovana je i činjenicom da su prošle godine vandali devastirali židovsko groblje u Požegi, te da su se tom prilikom na više mjesta u gradu pojavile parole "Srbi i Židovi van iz Požege".

U pismu isprike, što ga je hrvatski ambasador u Izraelu, Ivan Del Vechio, inače rođeni Požežanin, uputio Zuroffu, stoji kako je riječ o činu pojedinca, a nipošto o antisemitskom raspoloženju u Hrvatskoj. On je naveo kako svake godine u Hrvatskoj ljetuje stotinjak tisuća izraelskih građana i kako se nitko nije žalio na bilo kakve incidente. Sporni sadržaj, u međuvremenu, skinut je sa službenog portala požeške županije.
XS
SM
MD
LG