Dostupni linkovi

Prioritetan je dogovor o tehničkim pitanjima


Vizner je ocenio da su razgovori između najviših predastavnika Kosova i Srbije 24 jula u Beču bili uspešni, da je to bio istorijski trenutak i da je albanska strana bila iskrena i respektabilna:

«Verujem da je bio uspešan sastanak, bio je istorijski momenat i albanska strana je bila iskrena i respektabilna. Ja sam i prijateljima u Boegradu rekao da su se i oni ponašaju dostojanstveno."

Vizner ističe da će Sjedinjene Države i pregovaračka delegacija Kosova usko sarađivati u periodu koji će biti izuzetno aktivan. On je ponovio da SAD i predsednik Ahtisari ostaju opredeljeni da se do kraja godine nađe resenje za status Kosova i da se ispoštuju rukovodeći principi Kontakt grupe. Ne želeći da komentariše mogućnost nametanja rešenja Vizner je rekao da je veoma važno da se do vremena predlaganja rešenja o statusu Kosova uspostave elementi paketa finalnog statusa:

«To podrazumeva realno rešenje za pitanja opština, crkve, manjina. Solidni i dobri pregovori idu korak po korak. Da idemo prema drugom koraku.”

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izrazio nadu da će se pitanje statusa okončati do kraja ove godine:

«Nadam se da će 2006 godina biti godina ispunjenja naših opredelenja. Mi ćemo u ovom procesu biti što konstruktivniji i da damo nas doprinos u interesu građana Kosova.»

Vizner se sastao i sa predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju i drugih nesrpskih manjina.
XS
SM
MD
LG