Dostupni linkovi

Mesić i Kosor posjetili napadnute srpske povratnike


Napadnuti bračni par Svetozar i Sofija Škorić iz Biljana Donjih, u svom domu, polupanih grilja i prozora, ugostili su poslijepodne Stipu Mesića i Jadranku Kosor. No, njihov dolazak nije umirio situaciju u Ravnim Kotarima. Dvadesetak mještana Škabrnje su prosvjedovali, tražeći da se četvorica njihovih sumještana, osumnjičenih za napad, puste na slobodu jer oni su, navodno, bili tek revoltirani prosrpskim grafitima.

Mesić je poručio četvorici i onima koji ih podržavaju:

"Hrvatska država ne može tolerirati nikakvo uzimanje pravde u svoje ruke. Hrvatska država ne može tolerirati da neko donosi presude u birtijama."

Potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor, je također osudila napad na srpske povratnike u Biljanima Donjim, te je spomenula zločin koji se dogodio 1991. u susjednoj Škabrnji, kad je pobijeno na desetke nevinih ljudi hrvatske nacionalnosti i koji je kamen spoticanja između ta dva mjesta:

"Zločinci moraju imenom i prezimenom odgovarati za zločine koje su počinili, ali sasvim sigurno, svi građani, bez obzira na nacionalnost, moraju imati miran dom."

Jadranka Kosor je razgovarala s prosvjednicima iz Škabrnje pokušavajući ih umiriti. Među novinarima je prostrujala neprovjerena informacija da su joj oni zaprijetili da će zapaliti Biljane Donje ukoliko večeras njihovi zatvoreni mještani ne budu na slobodi.

Bore Mršić iz zadarske policijske uprave tvrdi da oni nemaju takovu informaciju. Ipak, kaže, u Biljanima Donjim povećana je prisutnost policije.
XS
SM
MD
LG