Dostupni linkovi

Izostao poziv na trenutni prekid vatre


Predstavnici Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Država, Evropske unije, Rusije te više arapskih zemalja i međunarodnih organizacija nisu danas, na sastanku u Rimu, uspjeli postići konsenzus o modelitetima za trenutno zaustavljanje sukoba na jugu Libanona. Sudionici ovog skupa obvezali su se nastaviti diplomatske aktivnosti na stvaranju uvjeta za uspostavu prekida vatre koji će prerasti u trajni mir u tom području.

Glavna prepreka dogovoru o uspostavi trenutnog prekida vatre bio je stav Sjedinjenih Država koje inzistiraju da bilo kakavim sporazumom o prekidu vatre mora biti predviđeno i razoružanje Hizbollaha kako bi se ova proiranska šiitska skupina spriječila da u budućnosti ponovo isprovocira sukob poput ovog koji je počeo prije 14 dana.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice:

"Svi smo odlučni hitno nastaviti akcije koje će dovesti do trajnog prekida nasilja i koje će omogućiti libanonskoj vladi da uspostavi punu kontrolu nad cijelom zemljom. Ne možemo dopustiti povratak na isto stanje kakvo je vladalo prije izbijanja ovog sukoba," izjavila je američka državna tajnica.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan vjeruje kako u diplomatske napore treba uključiti i sve strane koje imaju utjecaj na aktere krize:

"Važno je da u pronalaženju rješenja uspostavimo suradnju sa zemljama regije, uključujući Iran i Siriju. Također je važno da na vrijeme dogovorimo udjele što će ih pojedine zemlje imati u sastavu budućih međunarodnih snaga koje će pomoći stabilizaciju prilika na jugu Libanona i da vladi te zemlje pomoći da uspostavi vlast na cijelom terotoriju," izjavio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Sudionici rimske konferencije usuglasili su se hitno otpočeti dopremu humanitarne pomoći, ali izostanak jasnog poziva za trenutni prekid vatre vidno je razočarao libanonskog premijera Fuada Sinioru.

"Došli smo ovdje izvijestiti o stanju u Libanonu koji je u posljednje dvije sedmice svakodnevno na udaru i čiji veliki broj građana iz sata u sat gine ili biva ranjavan, a zemlja je razorena i bačena na koljena pred onim sto se događa," izjavio je libanonski premijer.

Noćašnji incident u kojemu je izraelska vojska greškom napala promatračnicu Ujedinjenih naroda na jugu Libnona i ubila četvoricu djelatnika UN-a iz Finske, Austrije, Kanade i Kine, navela je zemlje koje su nudile svoje vojnike za sastav budućih međunarodnih mirovnih snaga u tom području da preispitaju svoje ponude.

U Bruxellesu se oglasio glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer koji je rekao kako je svaka prića o razmještanju NATO snaga na jugu Libanona u ovom trenutku preuranjena.

Da jos uvijek nema mjesta optimizmu kada se radi o mogućnostima za skoro zaustavljanje sukoba nagovijestilo je i noćašnje televizijsko obraćanje vođe Hizballaha, Hasana Nasrallaha koji je objavio da ova proiranska šiitska skupina neće prihvatiti "ponižavajuće uvjete mira" i najavio proširenje napada na Izrael:

"Nastavit ćemo s našim napadima i želim objaviti da smo, s obzirom na upornost izraelskog neprijatelja, stigli do faze kada nećemo više raketirati samo Haifu. Objavljujem da ćemo početi napade na područja dalje od Haife. Neprijatelj nas je natjerao da uđemo u novu fazu rata", izjavio je čelnik Hizballaha Hasan Nasrallah.
XS
SM
MD
LG