Dostupni linkovi

Mandić se izjasnio da nije kriv


Mandić je negirao četiri tačke i trinaest podtačaka optužnice:

“Časni Sude, ja sam optužnicu pažljivo pročitao, razumio sam je, smatram da je neosnovana, i po svim tačkama, kao i podtačkama optužnice, izjašnjavam se da nisam kriv, što ću naravno dokazati u toku krivičnog postupka. Časni Sude, kako sam naveo da se izjašnjavam da nisam kriv po svim tačkama – znači četiri tačke, i svim podtačkama, kojih ima trinaest.”

Sudija Sirin Fišer danas je odbacila prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Mandiću kao preuranjen i istakla da je optuženom u drugom predmetu, za koji mu se već sudi pred Sudom BiH, određen pritvor.
Sudija je preporučila tužiocu da ponovo zatraži pritvor ukoliko se dogodi da u drugom predmetu ova mjera bude ukinuta.

Optužnica koju je podnijelo Tužilaštvo BiH tereti Mandića da je, kao bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH, rukovodio napadom na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova na Vracama u Sarajevu, koji su 6. aprila 1992. godine izvele policijske snage zajedno sa vojnim i paravojnim formacijama.Mandić je dalje optužen da je između maja i decembra 1992. kao ministar pravde Srpske Republike BiH, bio isključivo odgovoran za funkcionisanje svih kazneno-popravnih organizacija na tom području. Prema optužnici to su Kazneno-poravni dom Butmir na Ilidži, njegovo jedno odjeljenje u Vogošći te KP dom Foča, za koje se tvrdi da su imali obilježje logora u kojima je nezakonito zatvaran veliki broj civila nesrpske nacionalnosti.

Pred Sudom BiH protiv Mandića vodi se još jedan proces u slučaju Privredna banka gdje je optužen za zloupotrebu položaja i još nekoliko krivičnih djela.
XS
SM
MD
LG