Dostupni linkovi

Želja mi je da se vratim ovdje...


Alen BAJRAMOVIC

Ćazim Pirija već godinama živi u tuđoj kući u Goraždu. Od penzije, sa majkom, suprugom i četvero djece, teško živi, a u Kapov Han kod Čajniča ne može jer je kuća devastirana.

„Volio bih da mi se napravi kuća. Živim, inače, u srpskoj kući u Goraždu. U ulici 25. novembar, možete doći da obiđete. I deložaciju sam dobio. Prije dva mjeseca. Živim s majkom, imam ženu, četvero djece. Želja mi je da se vratim ovdje.“

Porodica Pirija jedna je od brojnih koje u udaljenim selima čajničke u ruđanske općine obrađuju zemlju, zbog čega tokom cijelog ljeta moraju putovati jer su kuće porušene.

Zahvaljujući prijateljskoj Njemačkoj koja je kao prioritet u ovoj godini izdvojila ove dvije općine, uskoro će biti drugačije. Ćazimova i još 61 porodica uskoro će dobiti materijal za obnovu kuća i konačno prekinuti dugogodišnji izbjeglički život.

Hasija Pirija, Ćazimova majka, starica sa 88 godina, kaže:

„Makar da je pokriju, pa da je naprave, pa kako bilo, pa da ja mogu selit'. Ja sam dva svoja sina izgubila. I snahu.“

Šeherzad Vakilzadeh, direktorica organizacije Most prijateljstva:

„Konkretno, dakle, u ovoj godini će u Čajniču i Rudom, uz pomoć njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, biti obnovljene 62 kuće. Mi imamo i druge projekte. U Modriči, na primjer, imamo jedan projekat ekonomskog razvoja koji počinjemo sada, u ovoj godini, i nadamo se da će njemačko Ministarstvo vanjskih poslova do kraja godine odobriti još jedan projekat razvoja malih preduzeća.“

Za nekoliko dana biće isporučen materijal vrijedan oko 650.000 maraka, a korisnici će biti dužni da ga ugrade. Radove na nekoliko kuća čiji su vlasnici invalidne osobe, finansiraće Bosansko-podrinjski kanton Goražde.
XS
SM
MD
LG